2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Több a dolga a katasztrófavédelemnek?

A korábbi éveknél több esetben kellett beavatkozniuk vészhelyzetekben tavaly a zalai tűzoltóságoknak, leginkább a műszaki mentések száma gyarapodott - közölte Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője évértékelő értekezletén, szerdán Zalaegerszegen.
2010. február 17. szerda 11:41 - HírExtra
Az igazgató elmondta, hogy 2009-ben 960 tűzesethez riasztották a tűzoltókat, illetve 1478 alkalommal műszaki mentéshez kérték a segítségüket. Mindössze öttel több tűzeset történt mint 2008-ban, a műszaki beavatkozások száma viszont százhatvannal, vagyis tíz százalékot meghaladó mértékben nőtt.

Tavaly júniusban, a megye déli részét érintő, jégveréssel járó viharos időjárás miatt, kiugróan magas volt a műszaki mentések száma - említett példát. A károk miatt a régiós területfejlesztési tanácshoz 48 településről 251 épület károsodása miatt adtak be vis maior igényeket.

Az igazgató közölte: Zalában négy olyan, európai minősítéssel veszélyesnek számító üzem működik, amelyekkel kapcsolatosan védelmi gyakorlatokat is rendszeresen tartanak. Az Újudvaron található gáztöltő állomást, a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyárát, valamint a MOL zalaegerszegi olajfinomítóját és ortaházi telepét említve kiemelte, hogy két telep egyáltalán nem veszélyezteti a környék lakosságát. Az ortaházi MOL telep távol esik lakott településtől, a GE pedig olyan technológiai fejlesztéseket valósított meg, amelyek révén a veszélyeztetés "a kerítésen belül marad".

A zalai tűzoltók 2009-ben végzett feladatai közül Wéber Antal kiemelte a január végi, számos települést érintő, tartós áramszünettel kapcsolatos gondokat. Kifejtette, hogy a napokig tartó áramkimaradás miatt kritika érte a katasztrófavédelmet is, de hozzátette, ha tízezrek maradnak áram nélkül, aggregátorokkal ilyen sok embernek nem tudnak ideiglenesen áramot biztosítani.

Az igazgató a 2010-es fejlesztések között említést tett arról, hogy Zalakaroson tűzoltóőrsöt hoznak létre, amely tavasszal kezdi meg működését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását