2024. április 25. - Márk

A lovak szőrének a színe sem mindegy?

A fehér színű, szakszerűen szürkének nevezett lovak jócskán megfizetnek csillogó szőrzetükért, mivel könnyebben lesznek bizonyos betegségek áldozatai.
2010. február 17. szerda 07:18 - HírExtra
Egy nemzetközi kutatócsapat, a budapesti Eötvös Lóránt Tudományegyetem biofizikusa, Horváth Gábor vezetésével nagyfelbontású fényképeket készített nyáron legelésző lovakról, hogy kiderítsék, van-e haszna a lovak fehérségének. A felvételek egyértelműen bebizonyították, hogy igen - a pej lovon 450 böglyöt, míg a szürkén csupán 110-et sikerült megszámolni.

A titok nyitja az optikai hatásban rejlik. A böglyök szeme igen érzékenyen reagál a polarizált fényre. Az állatok többek közt arra használják e képességüket, hogy felderítsék a peterakáshoz alkalmas vizeket. Ezen kívül pedig a sötéten csillogó ló-utánzatok is vonzották őket, míg a fehéreket figyelmen kívül hagyták.

A sötét szőrzet esetében a gyengén polarizált, szórt fény sokkal elenyészőbb mértékben van jelen, mint a polarizált hányad - írják Horváth és kollégái a Proceedings of the Royal Society B című brit tudományos folyóiratban. A fehér szőrzet ezzel szemben sokkal kevésbé polarizál, ezáltal a böglyök nem látják olyan jól a szürke lovakat.

A borzasság is előnyös - magyarázta Horváth a Der Standard című osztrák lapnak (www.derstandard.at). Míg ugyanis egy barnán csillogó anyakancát állandóan támadták a rovarok, matt csikóját megkímélték.

Ugyanakkor a böglyök nem csak a látvány alapján tájékozódnak. A gazdaállatok szaga és a kilélegzett szén-dioxid is fontos számukra. Igaz, az optikai hatás erősebb lehet - egy kísérletben a vérszívókat inkább vonzotta egy sötéten csillogó felület, mint egy matt, lóverejtékkel átitatott kendő.

Ez az első alkalom, hogy sikerült kimutatni a fehér szőrzet előnyét a lovaknál. Amúgy a szürkék fogékonyabbak a bőrrákra, és gyakrabban fordul elő náluk egy genetikai eredetű látászavar is. Ezen kívül a szabad természetben könnyebben észreveszik őket a ragadozók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását