2024. április 20. - Tivadar

Új sürgősségi osztály nyílik a makói kórházban

Uniós támogatással, mintegy 300 millió forintból európai mércével is korszerű sürgősségi osztályt alakítanak ki 2011 közepére a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézetben - a beruházás támogatási szerződését hétfőn írták alá Székely Tamás egészségügyi miniszter jelenlétében a Maros-parti városban.
2010. február 8. hétfő 13:22 - HírExtra
Uniós forrásokból a 2007-2013-as időszakban 450 milliárd forint jut egészségügyi fejlesztésre, több mint a rendszerváltás óta összesen - mondta a miniszter az ünnepségen. Hozzátette: a rendelkezésre álló forrásokból 320 milliárdot már lefedtek pályázatokkal.

Az egészségügyi beruházások egyik fő célja az esélyegyenlőség megteremtése, a másik a működtetés hatékonyabbá tétele - közölte a tárcavezető.
Baráth Lajos a kórház főigazgatója elmondta, a huszonnégy órás működésű, hatágyas osztály kialakításához a kórház 268 millió forintos támogatást nyert. A rendelkezésre álló forrásokból 120 millió forintot építészeti kiadásokra - többek között egy helikopter leszálló korszerűsítésére - fordítják, 170 millió forintból pedig eszközöket, hordozható EKG-, ultrahang-, röntgenberendezést, defibrillátort, lélegeztető- és altatógépet vásárolnak. Korszerűsítik a telekommunikációs és informatikai rendszert. A fejlesztést követően a műszerek átlagéletkora két évre csökken.

A március végén induló fejlesztéssel európai mércével mérve is korszerű, az esélyegyenlőséget biztosító sürgősségi osztályt alakítanak ki, amely a Makón és a környező tizenöt településen élő 51 ezer lakos, valamint a 43-as úton áthaladó jelentős tranzitforgalom számára is biztosítja a 30 percen belül elérhető ellátást - tudatta a főigazgató.

A beruházásnak köszönhetően jelentősen javulnak az évente mintegy nyolc-tízezer beteg sürgősségi ellátását végző kórházi dolgozók munkafeltételei - tette hozzá a szakember.
Magyar Anna (Fidesz), a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a megyei önkormányzat a korábbi években jelentős összeget fordított a fenntartásában lévő kórházak működtetésének finanszírozására. Tavaly ez az összeg 150 millió forint volt.
Az önkormányzat intézményeivel idén több milliárd forintnyi egészségügyi fejlesztésre nyújt be pályázatot. A tervezet beruházásokhoz a megye kötvénykibocsátásból befolyt forrás segítségével biztosítja a több százmillió forintnyi önerőt - közölte a politikus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását