2024. április 24. - György

Megállapodtak a cafeteriáról

Megállapodott hétfőn a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottsága és a kormány arról, hogy a kormány megemeli 42 ezer rendőrségi dolgozó béren kívüli juttatásának (cafeteria) összegét - közölte a demonstrációs bizottság hétfőn az MTI-vel.
2010. február 8. hétfő 15:32 - HírExtra
Mint írták, emellett ígéretet kaptak arra, hogy újra napirendre kerül a szolgálati viszonyt szabályozó törvény (Hszt.) módosítása, valamint kilátásba helyezték a korábban bezárásra ítélt dobogókői és balatonlellei üdülők működési feltételeinek biztosítását.
A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ), a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ), a Rendészeti Védegylet (RV), a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ) és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetet (TMRSZ) január 27-én jelentette be, hogy közösen tiltakozik a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvénynek az állomány számára hátrányos módosítása és a béren kívüli juttatások csökkentése ellen.

A TMRSZ-t azonban a múlt héten kizárták a kormánnyal tárgyalásokat folytató szakszervezeti bizottság munkájából, mert előzetes egyeztetés nélkül szórólapokat osztogatott.

A BRDSZ, az FRSZ és az RKDSZ demonstrációs bizottsága - amely a rendőrségi szakszervezeti tagok több mint 60 százalékát képviseli - hétfőn tudatta: megállapodtak a kormány képviselőivel arról, a rendőrség, a Rendőrtiszti Főiskola, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata, a Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelési Központ és a Bűnügyi Szakértői Kutató Intézet valamennyi munkavállalója 251.225 forint bruttó összegű cafeteria juttatásban részesül.

Ez az összeg a hivatásos állomány esetében a beajánlott 115.950 forintról emelkedett bruttó 251.225 forintra. A most kialkudott cafeteria összeg nem érinti a dolgozóknak már kiadott béren kívüli juttatásait, a hivatásos állomány esetében például a ruhapénzt sem, hiszen az a Hszt. által biztosított - tették hozzá.

Mint írták, a kormány a hivatásos állomány esetében a köztisztviselői illetményalap 3-szorosáról, a közalkalmazottak és köztisztviselők esetében pedig 5-szöröséről egységesen, az illetményalap 6,5-szeresére emeli a juttatások összegét.
A megállapodás aláírásával a kormány felvállalta, hogy soron kívül, az Országgyűlés februári ülésszakán kezdeményezi a szolgálati törvény módosítását annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljon a hivatásos állományúak szolgálati viszonyának kisebb súlyú katonai bűncselekmények miatti kötelező megszüntetése - írták.

Hozzátették: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vállalta azt is, hogy a szolgálati idő 1,2-szeres szorzóval történő számítására jogosító beosztásokat 2010. május 15-ig - az érdekképviseleti szervekkel egyeztetve - kormányrendeletben ismét meghatározza.
A megállapodás aláírásával a kormány kötelezettséget vállalt arra is, hogy május 15-ig megteremti a dobogókői és a balatonlellei volt BM-üdülőknek az Országos Rendőr-főkapitányság kezelésébe adásának jogi feltételeit.

A demonstrációs bizottság közleménye szerint tárgyalási pozíciójukat kezdetben rontotta a TMRSZ "önös érdekeit szem előtt tartó, politikai színezetű akciója", amellyel felrúgta a rendőrszakszervezetek közötti szövetséget és a tárgyalások folyamán a Rendészeti Védegylet is "kihátrált, kimenekült az együttműködésből".

Mint írták, a megállapodás "tisztességes kompromisszumok felvállalása mellett" jelentősen javítja a rendőrségi dolgozók anyagi helyzetét.

Az egyeztetések bebizonyították, hogy az egymást partnernek tekintő, jobbító szándékú felek a tárgyalóasztal mellet is tudnak olyan megállapodást kötni, mely az adott körülmények között korrekt módon rendezi a kialakult feszültséget és fenntartja a munkabékét - írták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását