2024. április 19. - Emma

A vártnál gyorsabb a klímaváltozás?

A vártnál gyorsabban változtatja meg az északi-sarki környezetet a klímaváltozás, felgyorsítva a jég eltűnését a térségben - állapították meg a Kanada legészakibb részén végbemenő környezeti változásokról készített eddigi legátfogóbb kutatásban részt vevő szakemberek.
2010. február 7. vasárnap 19:00 - HírExtra
Huszonhét ország 370 tudósa 15 hónapot töltött egy kutatóhajón 2007 júniusától az Észak-sarkkör közelében, az általuk gyűjtött adatokat dolgozta fel részlegesen a David Barber, a Manitobai Egyetem professzora és munkatársai által készített tanulmány.

Néhány évvel ezelőtt a számítógépes modellezések azt jelezték előre, hogy az Északi-sark 2100-re nyaranta jégmentessé válik, ám a klímaváltozás felgyorsulása azt vetíti előre, hogy ez 2013 és 2030 között megtörténhet - közölte Barber a hét végén Winnipegben tartott sajtóértekezletén.

A tudósok a üvegházhatású gázkobocsátás növekedésével magyarázzák az Északi-sarkvidéken végbemenő hőmérséklet növekedést és jégolvadást. Az északi-sarki környezeti változásokat egyfajta korai előrejelző rendszerhez hasonlítják a szakemberek.
"Tudjuk, hogy elveszítjük a tengereket beborító jeget, annak azonban nem vagyunk tudatában, hogy ez mindenre hatással van" - magyarázta Barber.

A jégmezők elolvadásával elvész a térségbeli emlősök élettere a szaporodásra, élelemszerzésre, a ragadózók előli menekülésre - hangoztatta Steve Ferguson, a tanulmány társszerzője.

"A térségben korábban sosem látott bálnák érkeznek az Északi-sarki övezetbe, mert a kevesebb jég nem akadályozza meg mozgásukat. Több ciklon érkezik a térségbe, hóval borítva be a tenger jegét, akadályozva a jég megvastagodását, és olyan szeleket hoz, amelyek széttörik a jégtáblákat" - sorolták a tudósok.

A tanulmány készítői még nem álltak elő végkövetkeztetéseikkel, azt tervezik, hogy számos akadémiai publikációt adnak ki a témában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását