2024. április 20. - Tivadar

Hiperműholddal skubizzuk ezentúl a napot

Milyen intenzív lesz a következő napfoltciklus? Előre lehet-e jelezni a jövőben, mikor vezetnek erős napszelek ahhoz, hogy töltött részecskékkel "bombázzák" a Földet? A válaszokat a NASA új napfigyelő műholdjától várhatjuk.
2010. február 6. szombat 17:13 - HírExtra
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) február 9-én bocsátja fel a Napdinamikai Obszervatórium (Solar Dynamics Observatory, SDO) elnevezésű újgenerációs napfigyelő műholdat, amelynek segítségével jobban megérthetjük a változékony naptevékenységet, és javíthatunk a világűr-időjárás, különösen a napviharok előrejelzésén.

Az új műholdat a floridai Cape Canaveralből indítják útjára egy Atlas-V rakétával. Startját eredetileg 2009-re tervezték, de műszaki gondok miatt elhalasztották. A repülő obszervatórium a nap 24 órájában figyeli majd a Napot, heti hét napon át, és az év minden napján. Az SDO minden tizedik másodpercben nyolc hullámhosszon készít felvételt az égitestről, minden képet 16 megapixeles felbontásban - ami megfelel egy korszerű profi kamera képfelbontásának.

A műhold ellenőrzi a Nap ultraibolya(UV)-sugárzását és mágneses terének ingadozását, és egy ultrahangkészülékhez hasonló eszközzel belenéz a bolygó belsejébe. Mindez nemcsak a napfizikai tudásunkat gazdagítja, hanem lehetővé teszi a veszedelmes napviharok korai előrejelzését is. Ezeknek a jelenségeknek súlyos következményei lehetnek a földi életre: veszélybe sodorhatják a távközlési műholdak, a navigációs rendszerek, sőt egyes villamosenergia-hálózatok működését is.

Ez az amerikai űrkutatási hivatal első missziója az Élet egy csillaggal (Living with a Star) elnevezésű új program keretében, és a NASA szerint egyben "koronaékszere" is. Legalább öt éven át kell az induláskor 3100 kilogramm súlyú obszervatóriumnak a Föld körül keringenie az Egyenlítőhöz igazított pályáján, amely lehetővé teszi a Nap éjjel-nappali megfigyelését.

Milyen intenzív lesz a következő napfoltciklus? Előre lehet-e jelezni a jövőben, mikor vezetnek erős napszelek ahhoz, hogy töltött részecskékkel "bombázzák" a Földet? Az inaktivitás egy hosszabb időszaka a Naprendszer központi bolygóján meghosszabbíthatja-e a telet a Föld-lakók számára? Hogyan keletkeznek a Nap mágneses mezői, és hogyan alakul át a mágneses energia kinetikussá, napviharok formájában? Ez alig néhány abból a temérdek kérdésből, amelynek megválaszolásához az SDO-nak hozzá kell járulnia.

A kutatók becsvágyó reményeik beteljesítéséhez három speciális műszert szereltek a műholdra. Négy teleszkópból álló rendszer fényképezi a Nap felszínét és légkörét, egy UV-detektor ellenőrzi az égitest ibolyántúli fényét. Ennek gyakorlati jelentőségét az adja, hogy az UV-sugárzás lassú ingadozásai befolyásolják a Föld légkörét és éghajlatát, a gyors ingadozások pedig megzavarhatják a műholdon és telefonon keresztüli kommunikációt. Egy kombinált szeizmikus és mágnesesmező-detektor felvázolja a bolygó mágneses mezőit, és a sűrűségingadozások megfigyelésén keresztül - mint egy ultrahangkészülék - belenéz az égitest belsejébe is.

A napszonda olyan adatfolyamot állít elő, amilyenre még nem volt példa a NASA-missziók történetében: naponta 1,5 terabájt adatot sugároz a Földre. Az űrkutatási hivatal közleménye szerint ez csaknem ötvenszer több tudományos adatot jelent, mint bármely más eddigi misszió esetében.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását