2024. április 19. - Emma

Irgalmas Irgalmasrendi orvosok

Lemondtak fizetésük negyedéről a Budai Irgalmasrendi Kórház (BIK) orvosai az intézmény működtetése és szolgáltatásai színvonalának megtartása érdekében - mondta Bursics Attila, a BIK főorvosa pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
2010. február 5. péntek 18:58 - HírExtra
Az igazgatóság kérésének elfogadását az indokolta, hogy az egészségügyre fordított összeg 2007 óta folyamatosan csökken, tavaly tavasszal pedig drasztikusan lefaragtak a betegekre fordítható pénzből - magyarázta, felidézve, hogy 2008-hoz képest az Országos Egészségpénztár (OEP) az elmúlt évben 70 százalékra csökkentette a finanszírozást, afölött pedig csak úgynevezett lebegtetett forintértéket fizetett.

Ennek következtében az OEP-től a betegellátásra kapott összeg 20-25 százalékkal csökkent a kórházakban. Így "alig maradt pénz a betegellátásra", az utóbbi időben pedig havonta több 10 millió forintos veszteséget könyveltek el. Idén a kórházfinanszírozás változott ugyan, de a betegekre továbbra is 20-25 százalékkal kevesebbet költhettek - mutatott rá.
A helyzet tarthatatlanná vált, és lehetett választani: vagy elküldenek orvosokat, vagy megtartanak mindenkit, de nekik a fizetésük egy részéről le kell mondaniuk. A helyzet országos szinten is rossz, emiatt "szükséges lesz rendezni a betegellátó intézmények finanszírozását" - fogalmazott Bursics Attila.

Beszélt arról is, hogy a kevesebb pénz a betegellátás színvonalát rontja. Míg egy éve egy sérvműtétre átlag négy hetet kellett várni, addig ez az időtartam mára négy hónapra nőtt. Emiatt is fordulhat elő, hogy a kórházak az ellátott betegek számát csökkentették.

Kitért arra is, hogy Magyarországon az orvosi fizetés megalázóan alacsony, mintegy tizede a nyugat-európai átlagnak, s még a magyarországi átlagbér másfélszeresét sem éri el. Ugyanakkor a magyar lakosság egészségügyi helyzetét tekintve sereghajtó az európai országok között, az egy főre jutó orvosok számát tekintve is meglehetősen rosszul áll.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását