2024. április 16. - Csongor

Hiába több az új állás, egyre többen keresnek munkát

Több mint duplájára nőtt januárban a bejelentett új állások száma decemberhez képest, mégis 48.500-zal - az előző hónaphoz képest 8 százalékkal - nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt januári munkaerőpiaci adatokból.
2010. február 4. csütörtök 14:05 - HírExtra
A munkáltatók januárban 30.100 új állást jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, ami az előző hónaphoz képest több mint 108 százalékos, 2009 januárjához képest 18.400-as - 157,2 százalékos - növekedést jelent. A januári növekedése főként a támogatott közmunka-programok beindításának köszönhető.

A támogatott álláshelyek száma az előző hónappal összevetve több mint háromszorosára - 238,7 százalékkal - nőtt az év első hónapjában. A januári zárónapig összesen 26.500 állás maradt betöltetlen - derül ki az ÁFSZ statisztikáiból.

Az „Út a munkához” program keretében 4500 munkavállaló részére kínáltak közcélú foglalkoztatási lehetőséget. A kormány 13 milliárd forintos támogatással hat közmunkaprogramot indított januárban, amelyekbe 25.000 álláskeresőt terveznek bevonni, és minden programhoz képzés is kapcsolódik.

Egyelőre azonban nem csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma: a januári zárónapon 653.000 fő volt, 48.500-zal - 8,0 százalékkal több mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 28,3 százalékos volt, ami a néhány hónapja tartó mérséklődő növekedési ütem után ismét gyorsulást jelez.

Januárban 23 cég, összesen 752 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest jelentős mértékben, 1042 fővel - több mint 58 százalékkal - csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. januári bejelentések létszámtartalmához képest a csökkenés mértéke még jelentősebb, 4475 fő - 85,6 százalék - volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását