2024. március 29. - Auguszta

EU: három évet kaptak a görögök a hiánycsökkentésre

Elfogadta az Európai Bizottság szerdai döntésével azt a tervet, amelynek alapján Görögország 2012 végére a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá szorítja államháztartási hiányát a jelenlegi 13 százalékról, de jelezte azt is, hogy további intézkedéseket tart szükségesnek a tervekhez képest.
2010. február 3. szerda 14:05 - HírExtra
Mint Joaquín Almunia pénzügyi biztos elmondta, az uniós végrehajtó testület azt szeretné, ha Görögország átfogó szerkezeti reformtervet készítene, amely hosszabb távon konszolidálja az államháztartást, kiküszöbölve a jelenlegi problémákat. Athénnak már március közepén számot kell adnia arról, hol tart a tervbe vett intézkedések megvalósításával.

A témáról Brüsszelben kiadott közlemény szerint a bizottság egy sor ajánlást is elfogadott, hogy biztosítsa a határidők betartását, valamint azt, hogy a kormány időben hajtja végre a reformprogramot a gazdaság versenyképességének visszaállítására.

Az Európai Bizottság egyúttal jogsértési eljárást indított annak biztosítására, hogy a hatóságok tegyenek eleget a megbízható költségvetési statisztikák jelentésére vonatkozó kötelezettségüknek.

Az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsa által még jóváhagyandó ajánlás arra is felszólítja Görögországot, hogy készítse el a bejelentett intézkedések végrehajtásának részletes naptárát az elkövetkező hetekben, beleértve a jövő évi és 2012-es lépéseket is.

Almunia úgy vélte, hogy Görögország ambiciózus programot fogadott el a költségvetési egyensúlyhiány kiigazítására a gazdaság reformjára. Külön üdvözölte, hogy a kormány kész további intézkedéseket elfogadni.

Almunia sajtótájékoztatóján kizárta, hogy Athénnak a Nemzetközi Valutaalaphoz kellene fordulnia támogatásért pénzügyi nehézségei miatt. Úgy vélte, az uniónak elegendő saját eszköze van ennek a problémának a megoldására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását