2024. április 25. - Márk

SZDSZ-esek a Fidesz kampánystábjában?

Steiner Pál, a fővárosi szocialisták frakcióvezetője szerint az eddig csak rejtetten tapasztalt együttműködés után a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén kiderült, hogy az SZDSZ egyes politikusai beléptek a Fidesz kampánystábjába.
2010. január 28. csütörtök 17:18 - HírExtra
Az MSZP "elég régóta" nincs koalícióban az SZDSZ-szel, és "az események azt mutatják, hogy indokolt volt" a koalícióból kilépés - mondta újságíróknak.

Kijelentette: elkeserítő, hogy az SZDSZ politikusai különböző egyéni stratégiák mentén, megtagadva minden korábbi együttműködést, amit az MSZP soha nem tett, beléptek a Fidesz kampánystábjába és szavazataikkal a Fidesz kampányelképzeléseit segítik elő a Fővárosi Közgyűlésben.

A közgyűlés a Fidesz, a KDNP, az MDF, Vaskor László független, valamint Bojár Iván és Szolnoki Andrea SZDSZ-es képviselők szavazatával elfogadta azt a javaslatot, hogy a főváros ne köteleződjön el a BKV-tarifaemelés mellett.

A BKV-tarifával kapcsolatban a közgyűlésben történtekről azt mondta: az SZDSZ támogatta, hogy a testület ne tárgyalja a szocialisták önálló indítványát arról, hogy a diákok, nyugdíjasok, az öregségi korhatárt elérők és az otthonápolási díjban részesülők számára félárú vonaljegyet vezessenek be. Az SZDSZ ugyanakkor igennel szavazott a napirend végszavazásakor és így támogatta annak az - előzetesen kiküldött - fideszes indítványnak a tárgyalását, ami a tanulók részére vezette volna be a kedvezményes jegyet.

Az SZDSZ cselekedete Steiner Pál szerint "megmagyarázhatatlan", és azt bizonyítja, hogy a két párt között folyamatos az együttműködés, az SZDSZ "kampányszempontokban is besegít a Fidesznek". Közölte: világos, hogy a Fidesz - az MSZP-vel szemben - nem társadalmi csoportokon akar segíteni, hanem "hetenkénti kampánycukorkát" akar osztogatni.

A Fidesz egyébként saját, napirenden szereplő javaslatához egy olyan módosító indítványt terjesztett be, ami lényegében megegyezik a korábbi, napirendre nem vett szocialista indítvánnyal, valamint egy újabb módosító indítványként "visszahozta" azt a korábbi javaslatát, ami a jelenlegi szinten tartaná a BKV-tarifákat.

Steiner Pál erre reagálva közölte: örülnek, hogy a Fidesz sajátjaként kezeli az ő korábbi javaslatukat. Mint mondta, támogatni fogják, hogy a diákok, nyugdíjasok, ápolási díjban részesülők és nyugdíjasok félárú vonaljegyet vehessenek.

Kijelentette: a félárú vonaljegyet a költségvetés általános tartalékából valósítanák meg, "amelyben bőven van erre forrás". Számításaik szerint ebben az évben 400 millió forint, jövőre 500 millió forint lenne a félárú jegy költsége. Kijelentette: a félárú jegy bevezetése "teljes mértékben tulajdonosi intézkedés, a BKV belső gazdálkodási problémáival nem függ össze".

Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikus, Budapestért felelős kormánybiztos ezzel kapcsolatban azt mondta, nem a kormánytól érkező 23 milliárd forintos támogatás, vagy a főváros által biztosítandó 5 milliárd forint plusztámogatás kontójára akarnak új szolgáltatást bevezetni a félárú jeggyel, mert "ezzel áthárítanák a döntés felelősségét a BKV-ra". Közölte: a félárú jegy szinkronban van a bérletkedvezmények rendszerével, és nagyon fontos társadalompolitikai kérdés a bevezetése.

Ő is megerősítette, úgy látja, olyan bábjáték zajlik a közgyűlésben, ahol "a Fidesz a játékos, az SZDSZ-es képviselők pedig marionett-figurák". Szavai szerint amit a Fidesz csinál, az "politikai bohóckodás", a budapestiek érdekeinek semmibe vétele, és minél rosszabb a budapestieknek, annál jobb a Fidesznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását