2024. március 29. - Auguszta

Június közepére állhat fel az új kormány

A választási fordulók időpontjait, a közjogi határidőket és az elmúlt ciklusok hagyományait figyelembe véve az MTI számításai szerint május közepe táján alakulhat meg az új Országgyűlés, és legkésőbb június közepére új kormánya lehet az országnak.
2010. január 28. csütörtök 19:36 - HírExtra
Az MTI úgy tudja, azzal lehet számolni, hogy az új összetételű Országgyűlés leghamarabb május közepe táján ülhet össze. Az első választási forduló április 11-én, a második április 25-én lesz, ezt követően körülbelül 3 hét áll rendelkezésre az esetleges jogorvoslatok elbírálására, vagyis ez időszak május 16-ig tarthat. 2006-ban 19 nappal a második forduló után vált jogerőssé a választási eredmény.

A következő lépés az új Országgyűlés megalakulása. Ezt a házszabály értelmében két nappal az ülés dátuma előtt össze kell hívni, az ülést az Alkotmány szerint a köztársasági elnök a választást követő egy hónapon belül hívja össze. A legutóbbi három ciklusban 23-25 nap telt el a második forduló és az alakuló ülés időpontjai között.

Mindezeket figyelembe véve elképzelhető, hogy május 17-én lesz az alakuló ülés, amelynek napján - az eddigi hagyományok szerint - az államfő megteszi javaslatát a miniszterelnök személyére. A miniszterelnök megválasztására ugyan nincs törvényi határidő, de ha az első jelöléstől számított 40 napon belül nem tud a parlament a személyéről döntést hozni, akkor a köztársasági elnök feloszlathatja az Országgyűlést.

Az Országgyűlés alakuló ülésének napjától kezdődik az ügyvezető kormány működése, amely addig tart, amíg a parlament el nem fogadja az új kabinet programját, és ezzel megválasztja az új kormányfőt is. Amíg ezek a folyamatok tartanak, az új parlament képviselői már benyújthatnak egyéni indítványokat, azaz az országgyűlési többség már ekkor is elkezdheti a munkát.

1998-ban az alakuló ülés utáni 10., 2002-ben már a 2., 2006-ban pedig a 14. napon történt a kormányprogram benyújtása; amit a legrövidebb idő alatt, azaz 12 nap alatt, 2002-ben fogadtak el. A legutóbbi választáson 23 napig tartott, mire a kormányprogram a parlament elé került és elfogadták.

Az MTI számításai szerint a határidőket és az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve legkésőbb június közepére lehet új miniszterelnöke az országnak, és mivel a gyakorlat szerint a kormányfő megválasztásának napján nevezik ki a minisztereket is, ekkor az új kormány is felállhat.

Az új kabinet eskütételével az ügyvezető kormány működése megszűnik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását