2024. április 20. - Tivadar

A Fidesz belenyúlna az alkotmányba?

A Fidesz álláspontja szerint egyrészt alkotmánymódosítás szükséges ahhoz, hogy a holokauszttagadás büntethető legyen, másrészt az ellenzéki párt csak olyan megoldást támogat, amelyben a szankcionálás alapja a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek bűneinek azonos mércével való kezelése.
2010. január 28. csütörtök 21:00 - HírExtra
Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese ezt arra reagálva mondta csütörtökön az MTI-nek, hogy Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, miniszterelnök-jelöltje a holokauszttagadás büntethetőségét megteremtő törvényjavaslatot nyújtott be szerdán az Országgyűlésnek.

A fideszes politikus kifejtette: Mesterházy Attila javaslatában semmi újdonság nincs, sőt tartalmilag megegyezik egy korábbi SZDSZ-es javaslattal, amelyet éppen az MSZP utasított el az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt.

Répássy Róbert közölte: számára ez megkérdőjelezi a javaslat komolyságát, amely szerinte sokkal inkább egy kampányízű javaslatnak tűnik, és ráadásul ellentétes az MSZP eddigi álláspontjával is, miszerint alkotmánymódosítás nélkül a holokauszttagadás büntetőjogilag nem szankcionálható.

Az ellenzéki frakcióvezető-helyettes felhívta a figyelmet arra is, hogy Mesterházy Attila nemrég tett egy olyan indítványt a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására, amely az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményeket súlyosabban büntetné. A Fidesznek már 2006-ban volt egy ilyen javaslata, az MSZP azt azonban akkor elutasította - jegyezte meg.

Most megint előállt a szocialista politikus egy olyan javaslattal, amelyet mások - jelen esetben a szabad demokraták - már megtettek előtte, ám akkor azt az MSZP elutasította - mondta Répássy Róbert.

Mesterházy Attila szerdán, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján újságíróknak elmondta: ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását, akkor három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető az, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokausztot.

Mesterházy Attila közölte: ahhoz, hogy az előterjesztésről - házszabálytól eltérve - még februárban döntsön az Országgyűlés, a Fidesz és a többi ellenzéki párt támogatása is szükséges.

A szocialista politikus a törvényjavaslatot azzal indokolta, hogy ma Magyarországon a mindennapokban ismételten tapasztalható az antiszemitizmus, a szélsőséges, újfasiszta eszmék terjedése.

Az MTI azon kérdésére, hogy korábban még arról beszélt, a holokauszt tagadása mellett a kommunizmus bűneinek tagadását is büntethetővé tennék, Mesterházy Attila azt mondta: a politikai pártoktól a sajtón keresztül olyan visszajelzéseket kaptak, amelyekből az derült ki, hogy a most benyújtott módosításhoz lehet a parlamentben többséget teremteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását