2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Egészségvédő élelmiszerek

Az Alzheimer-kór és az azzal rokon betegségekhez vezető molekuláris elváltozások megakadályozására alkalmas funkcionális élelmiszerek gyártása indul el szegedi kutatók fejlesztése nyomán.
2010. január 14. csütörtök 20:11 - HírExtra
Az elmúlt években vitathatatlanná vált, hogy a fogyasztók nagy tömegei számára a gyógyszerek helyett a tudományosan igazolt hatású egészségvédő élelmiszerek jobban szolgálnák az élethossz és az életminőség javítását – mondta Letoha Tamás orvos-kutató, a Pharmacoidea Kft. egyik vezetője a témában rendezett szerdai sajtótájékoztatón.

Szegedi kutatók Oláh Zoltán vezetésével kétmillió molekula közül válogatták ki azokat a növényi eredetű, élelmiszerekben szabadon felhasználható vegyületeket, amelyek tudományosan igazolható módon képesek bizonyos fehérjeaggregációs betegségek célmolekuláira hatni. A kiválasztott hatóanyagokról a labortól a betegágyig tartó vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy képesek megakadályozni a szervezetben azoknak a kóros fehérjeplakkoknak a képződését, amelyek összefüggésben vannak olyan betegségek kialakulásával, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór, illetve az időskori vakság.

Ezekből a vegyületekből állítottak elő egy olyan poresszenciát, amely lényegében bármilyen élelmiszer alapanyagába belekeverhető. Ezek az élelmiszerek az evés élvezeti értékének megtartása mellett juttatják be a szervezetbe a növényi hatóanyagokat, "széles néprétegek számára biztosítva a szellemi és testi frissesség kortalan megőrzését".
A tervek szerint az idén tavasztól forgalmazott funkcionális élelmiszerek előállításában nemzetközileg elismert magyar vállalatok - a Pick, a Sole-Mizo, a Hungerit, a Nebar, az Univer, a Cerbona és a P&P Pékáru – szegődtek a kutatók partneréül.

Jelenleg a termékek kísérleti gyártása folyik, amelynek során azt ellenőrzik, hogy a kész élelmiszerekben is megfelelő koncentrátumban van-e jelen a hatóanyag. A kutatás következő fázisa a MentalFitol névre elkeresztelt termékcsalád hatékonyságának vizsgálata lesz: a munka kezdetén, majd fél évvel később is megvizsgálják a funkcionális élelmiszereket fogyasztó populáció kognitív képességeit - mondta el Letoha Tamás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását