2024. április 19. - Emma

Van is kampány, nincs is kampány?

A tavaszi általános országgyűlési választás kampánya hivatalosan akkor kezdődik, amikor Sólyom László köztársasági elnök kitűzi a választás időpontját, a pártok azonban már most gőzerővel készülnek a választásra, jelentik be indulásukat a választáson és ismertetik a programjukat.
2010. január 13. szerda 09:00 - HírExtra
A tavaszi általános országgyűlési választás időpontját Sólyom László köztársasági elnök tűzi ki, a jogszabály szerint legalább 72 nappal a voksolás előtt. Sólyom László decemberben arról beszélt, hogy a lehető legkorábbi időpontra írja ki az országgyűlési választást - így annak első fordulója valószínűleg április 11-én, második fordulója április 25-én lesz, ezt figyelembe véve Sólyom László legkésőbb január 28-án hirdeti ki az országgyűlési választás napját.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a választási kampány a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap 0 óráig tart, akkor ugyanis - a szavazókörök bezárásáig - életbe lép a kampánycsend. A kampány kezdetére vonatkozó szabályozást azonban az idő túlhaladta, ma már szinte permanens, választástól választásig tartó kampány folyik. A pártok a választás kitűzésétől függetlenül, azt megelőzően is bejelentik részvételüket a szavazáson, illetve ismertetik programjukat.

A jogszabály szerint kampánynak számít a választópolgárok választási akaratának bármilyen módon történő befolyásolása, különösen a választási program ismertetése, jelölt, lista vagy jelölő szervezet népszerűsítése, választási gyűlés szervezése, plakát elhelyezése, önkéntesek igénybevétele.

A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, azonban a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, ki készítette a hirdetményt.

Nem lehet plakátot elhelyezni épület falára vagy kerítésére, csak a tulajdonos, a bérlő, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával. A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy párt plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. Fontos szabály, hogy a plakátot annak kell eltávolítania a választást követő 30 napon belül, aki elhelyezte.

A választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőnek gondoskodnia kell. Az, hogy a választási gyűléseket nem szükséges bejelenteni a rendőrségnek, nem jelenti, hogy a szervezőnek más engedélyeket ne kellene beszereznie: a közterület-foglalást az önkormányzattal kell egyeztetni, a
rendezvény közúton történő megtartásához pedig a közút kezelőjének hozzájárulására van szükség.

Kampányidőszakban a műsorszolgáltatók a jelölőszervezetek számára azonos feltételekkel tehetnek közzé politikai hirdetést. A politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását