2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Háborúskodás miatt kihaló fajok

Kihalás szélén álló veszélyeztetett fajokat találtak a két Korea közötti demilitarizált zóna Dél-Koreához közelebb eső részén tudósok.
2010. január 10. vasárnap 11:10 - HírExtra
A 248 kilométer hosszan és négy kilométeres szélességben elterülő zónában decemberben végeztek kutatásokat a dél-koreai környezetvédelmi minisztérium és a környezeti kutatásokért felelős nemzeti intézet szakemberei. A Szöultól alig 90 kilométerre északra elterülő területen nyolc kihalás szélén álló emlős jelenlétét erősítették meg. A felsorolt állatok között szerepel macskaféle és szarvas, de igen ritka madarak 24 fajtájára is találtak, például a mandzsu darura.

Dél-koreai és nemzetközi csoportok véleménye egybecseng arról, hogy az erősen aláaknázott és szinte érintetlen demilitarizált zóna ökológiai kincsek valóságos tárháza, és növény-, illetve állatfélék legkevesebb hetven fajtája él ott, az emberi beavatkozástól távol.

A szöuli környezetvédelmi minisztérium szerint a zóna vizes élőhelyekben és ritka erdőkben is gazdag, ez pedig kiváló életfeltételeket teremt eltűnőben lévő rókák és szarvasok számára. Át kell gondolni, hogy miként tudnánk visszaállítani a zóna eredeti állapotát olyan fajok számára, amelyek Dél-Koreában már kihaltnak tekinthetők - mondta egy tisztviselő.

A két Koreát elválasztó demilitarizált zóna - amely nyugat-keleti irányban szeli át a Koreai-félszigetet - az 1950 és 1953 között zajló és tűzszünettel zárult háború után jött létre. A sáv ökoszisztémás rendszere azért is maradhatott meg, mert mindkét oldalról igen erősen korlátozott a belépés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását