2024. április 20. - Tivadar

Az elefántcsont még mindig hatalmas biznisz

Minden erőfeszítés ellenére 2004 óta folyamatosan nő az illegális elefántcsont-kereskedelem, 2009-ben pedig különösen megugrott - figyelmeztetett a TRAFFIC brit állatvédő szervezet.
2010. január 10. vasárnap 13:35 - HírExtra
A vadon élő állatok sorsát nyomon követő csoport a márciusban sorra kerülő nagyszabású természetvédelmi konferencia előtt ismertette jelentését. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy 2009-ben megugrott a kereskedelem, ezt a lefoglalt elefántcsont jelentős mennyisége is mutatja. A TRAFFIC szerint ez amely az afrikai beszerzési forrásokat az ázsiai felvevőpiaccal összekapcsoló szervezett bűnözés fokozottabb jelenlétére utalhat.

A növekvő elefántcsont-kereskedelem arra is utal, hogy a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó 2004-es Washingtoni Egyezmény (CITES) révén semmilyen jelentős változás nem következett be az elmúlt öt évben.

Az utóbbi húsz év adatait elemezve kiderült: 2009 augusztusáig az illegálisan forgalomba került elefántcsont mennyisége meghaladta a 25 tonnát, ennél magasabb csak a feketepiaci kereskedelem 1998-as csúcspontján volt, akkor 32 tonnát kínáltak eladásra.

A jelentés szerint a tiltott elefántcsont-kereskedelemből leginkább Nigéria, a Kongói Demokratikus Köztársaság, illetve Thaiföld veszi ki a részét. A szervezet kiemelte: ezeket az országokat mát többször is komolyan figyelmeztették, ennek ellenére is folytatják a gyakorlatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását