2024. március 29. - Auguszta

Példátlan felvételek egy szumátrai anyatigrisről

Eddig még sosem látott felvételek készültek a szumátrai dzsungel mélyén felállított speciális kamerák segítségével egy ritka anyatigrisről és kölykeiről.
2010. január 7. csütörtök 14:36 - HírExtra
Jelenleg mindössze 400 szumátrai tigris él a vadonban, életterük zsugorodása és az orvvadászat miatt számuk egyre csökken. Az indonéziai WWF kutatói speciális videokamerákat állítottak fel a dzsungelben annak érdekében, hogy megfigyelhessék az ott élő tigriseket - közölte a Természetvédelmi Világalap(WWF) Magyarország csütörtökön az MTI-vel.

Az ötévi erőfeszítések eredményeként készült felvételen látható, amint az anyatigris és kölykei megszimatolják, majd megvizsgálják a kamerát. A kamerák egy hím szumátrai tigrist és zsákmányállatait, a többi között vaddisznót és szarvast is megörökítettek, de készítettek felvételeket tapírokról, makákókról, tarajos sülökről és cibetmacskákról is.
A WWF-Indonézia tigriskutató csapatának Karmila Parakkasi vezetésével először 2009 júliusában sikerült állóképeket készítenie a tigrismamáról és legalább egy kölykéről, de azok a fotók még homályosak voltak és nem lehetett megállapítani a kölykök pontos számát. A szeptemberben ugyanezen a helyen felállított, hőre reagáló "videokamera-csapda" azonban segített megerősíteni a kezdeti észleléseket, és mozgóképet készíteni az anyagtigrisről és két kölykéről.

Az anyatigris területén jelenleg is óriási mértékű favágás folyik két nemzetközi papírgyártó vállalat, olajpálma-ültetvények és mások megbízásából, valamint folyamatos az illegális fakitermelés. A WWF arra ösztönzi az adott területen működő papírgyárakat és olajpálma-ültetvényeket, hogy óvják meg a vadvédelmi szempontból fontos erdőterületeket, segítsék a tigrisek és más védett fajok megőrzésével kapcsolatos erőfeszítéseket.

A kínai naptár szerint 2010. február 14-én a Tigris Éve kezdődik, a WWF ekkor indítja el egyéves Tx2: Dupla vagy semmi elnevezésű kampányát, amely a tigrisek védelmének megerősítését célozza. A szervezet politikai kötelezettségvállalást akar az államfőktől az idén szeptemberben Vlagyivosztokban tartandó Tigris-csúcson, amelynek házigazdája Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök.

A jelenlegi szisztematikus irtások a tigrisek teljes kipusztulásához vezethetnek. Sokkal több és erőteljesebb lépésre van szükség ahhoz, hogy a faj fennmaradjon. A természetvédelmi szervezet célja 2022-ig megduplázni a tigrisek egyedszámát.
A videófelvételt és nagyfelbontású fényképeket az érdeklődők a http://www.vimeo.com/8351982 oldalról tölthetik le.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását