2024. április 23. - Béla

Ú közel-keleti béketerv?

Új közel-keleti béketervet dolgozott ki az Egyesült Államok, amelynek célja, hogy a sikeréhez szükséges garanciákkal ellátva két év alatt lehetővé tegye az izraeli-palesztin konfliktus rendezését - írta hétfőn a Maariv című izraeli napilap.
2010. január 4. hétfő 12:56 - HírExtra
A terv, amelynek létezését hivatalosan még nem erősítették meg, legfeljebb két évig tartó tárgyalásokat irányoz elő, amelyek a lehető leghamarabb megkezdődnének. A tárgyalások sikerének biztosítására az Egyesült Államok garancialevelet intézne a palesztinoknak, amelyben vállalják, hogy betartják a kétéves határidőt. Az izraeli-palesztin békefolyamat kezdete, 1993 óta egyetlen előírt határidőt sem tartottak be.

Az amerikai terv szerint a tárgyalások első témája Izrael és a jövőbeli palesztin állam határa lenne, ezt a szakaszt kilenc hónap alatt, a telepbővítésre vonatkozó moratórium lejárta előtt lezárnák. Az izraeli építkezések ezután folytatódhatnának az izraeli annektálásra szánt területeken - írta a Maariv.

Palesztin államot hoznának létre Ciszjordániában és a Gázai övezetben, az 1949 és 1967 közötti tűzszüneti vonal alapján, kárpótlások előírásával a területcserék alapján. E fejezet lezárása után a tárgyalások a végső jogállás további kérdéseivel - Jeruzsálemmel és az 1948-as háború menekültjeivel - foglalkoznának.

A két fél közötti béketárgyalásokat tavaly függesztették fel a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva (2008. december 27. - 2009. január 18.) miatt. A tárgyalások a telepbővítések miatt torpantak meg. A palesztinok a telepek építésének teljes befagyasztását követelik, mielőtt visszatérnének a tárgyalóasztalhoz, ezt a feltételt Izrael mindeddig elutasította.

A Maariv szerint Hoszni Mubarak egyiptomi elnöknek rá kell bírnia Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, hogy hétfői sarm-es-sejki találkozójukon fogadják el a tervet. Abbász előtt a múlt kedden Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő tárgyalt Egyiptomban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását