2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyar hegymászókat sodort el a lavina

Baleset ért három magyar hegymászót a szlovákiai Magas-Tátrában, a szerencsétlenül járt sportolók súlyos sérüléseket szenvedtek, de túlélték a balesetet - jelentette a szlovák hírügynökség.
2010. január 4. hétfő 08:09 - HírExtra
Egyikük a TV2 Tények információi szerint Erőss Zsolt, aki már megmászta a Mount Everestet. A hírműsor vasárnap esti adásában beszámoltak róla, hogy a három magyar hegymászó 150 métert zuhant három magyar hegymászó a Tátrában, egyikük Erőss Zsolt. A hegymászók egyik barátjától értesültek arról, hogy Erőss aki már Zsolt biztosította az alatta lévő két másik mászót, de kicsúsztak és 150 métert sodródtak, szinte függőlegesen.

Az első hírek még arról szóltak, hogy lavina sodorta el a hegymászókat, de Kollár Lajos, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség expedíciószervezője azt mondta a Tényeknek, hogy Erőss biztosította a másik két hegymászót, amikor két társa alatt leszakadt egy hóerkély (egy kiálló hótömeg). Kicsúsztak és lerántották Erősst is, majd 150 métert zuhantak, betemette őket a hó.

A szlovák hírügynökség szerint a hógörgeteg szombaton a kora esti órákban érte el a hegymászó magyarokat, akik a Kopki hegygerincen ereszkedtek lefelé a völgybe, a Dracia Dolinkába (Sárkány-völgyecske). Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. Egyikük telefonon értesítette a hegyi mentőszolgálatot, ám a rossz időjárási viszonyok miatt (mínusz 12 fokos hideg, havazás, erős szél) helikopterrel nem lehetett megközelíteni a baleset helyszínét.

Így végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezésük után elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Csorba-tóig vitték őket. Onnan vasárnap reggel a poprádi kórházba szállították a három hegymászót.

A kassai magyar konzul vasárnap esti tájékoztatása szerint a sérülteket hétfőn hazaszállítják Magyarországra.

A szlovák hegyi mentők tájékoztatása szerint a magas hegyekben jelenleg 1-es és 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokú skálán. Ennek dacára a viharos erejű szél és a frissen lehullott hó miatt azt ajánlják, hogy mindenki kerülje a 40 fokosnál meredekebb hegyoldalakat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását