2024. március 29. - Auguszta

Karácsonyi szimbólum szótár

Karácsonykor fenyőt vásárolunk, majd gondosan díszeket akasztunk rá. De tudjuk, hogy a fának, és a rá függesztett díszeknek fontos jelentősége van, hogy a díszeket tudatosan, szimbólumként használva új érzelmekkel tölthetjük meg a karácsonyunkat?
2009. december 26. szombat 09:11 - Zelenij Linda

Csengő
Cengettyűk hangocskája jelzi, hogy „megérkezett az angyal”. A csilingelő hang hozza meg a legtöbb családban a Karácsony hangulatát. A pogány kultúrákban gonosz démonűzőfunkciót látott el e zenebona. A csengőcske hangja rezgésbe hozza a levegőt, ezzel jó energiákat – ahogy a feng-shui tanítja – hoz létre. A megtisztítás rituáléjában is fontos szerepet játszik, akárcsak a tűz elemű jelképek, például a gyertya és a csillagszóró.

Égősor
A karácsonyi égősor és a gyertya lángja Jézus születését, a fény, a világosság eljövetelét szimbolizálja. A gyertya továbbá maga a három sík, a test, a szellem és a lélek, vagyis a viasz, a kanóc és a láng. A szent háromság üzenete pedig a fiú megszületése, a fény megérkezése. Ám a gyertya fénye sosem nyomhatja el a szellem fényét.

Általánosságban pedig a melegséget és a szeretetet szimbolizálja.

Csillagszóró
A csillagszóró a fényszikrái a fellángoló és kihunyó életet éppen úgy jelképezik, mint az érzések múlandóságát.

Girlandok
karácsonykor különböző csillogó színű girlandok fonják be a karácsonyfát, akár megannyi kígyó. E ragyogó díszek emlékeztetnek bennünket az „eredendő bűnre”. A bibliai teremtés-történet életfáján is kísértőként jelent meg, ő adta az embereknek a „Tudást”. Ő indította el az élet spirálján, és miatta űzetett ki az ember paradicsomból.

Angyalhaj

A fát borító angyalhaj egyfajta misztikus fátyol, ami áttetsző, mégis titokzatos. Az ezoterikus gondolkodásban a titkok jele.

Bibliai szempontból a jászol szalmájának – a kis Jézus derékaljának – a szimbóluma. Sokan ezért angyalhaj helyett szalmát hintenek a fára.

Dió, alma
A dió a jövőbe, valamint a felnövekvő gyermekekbe vetett hitet, és türelmet jelenti. Az alma akár a girland az eredendő bűnre utal, de a termékenység szimbóluma is.

Szaloncukor
Savanyú-e a magyarság, ha egyedül nálunk hagyomány, hogy a fára boldogság csomagocskákat helyeznek, mely az építő tégla szimbolikája? Boldogságforrásunk, a csokoládé, és a belőle formált kis színes téglácskák a Boldogság Házának építőköveit jelképezik. Aki teheti, éppen ezért ne vásároljon, hanem inkább készítsen saját kezűleg szaloncukrot, szeretettel, odaadással.

Mézeskalács díszek

Formáik – fenyő, angyal, csengettyű – tükrözik az összes fentebb felsorolt jelképünket, csak más anyagból. A mézeskalács a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi. Az ember is teremtő, hiszen mágikus bábot készít magának, termékenységet varázsol, ez maga a mézeskalács.

Arany és ezüst szín
E színek jelentik a férfi és a női princípiumot, a Napot és a Holdat, valamint a gazdagságot jelképezik. Ezért van, hogy a legtöbb karácsonyi díszünk és szimbólumunk arany és ezüst színben pompázik.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását