2024. március 19. - József, Bánk

MSZP: Orbánék csak hallgatnak

Az MSZP szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök és közgazdászai egy árva szót sem ejtenek arról, mit is tennének Magyarországon, ha kormányozhatnának.
2009. december 22. kedd 19:28 - HírExtra
Nyakó István, az MSZP szóvivője kedden az MTI-nek azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy a jövő évi költségvetést bíráló közgazdászok által készített kiadvány szerint húsz olyan "költségvetési trükköt" tartalmaz a jövő évi büdzsé, amely szerintük jelentősen befolyásolja majd a hiány mértékét.

A kormánypárti politikus úgy vélte, "Orbán Viktor közgazdászai" csak nemeket mondanak, de arról hallgatnak, mit tennének ők.

"Mintha csak azt üzennék, hogy Magyarországot vissza kell fordítani azon az úton, amin elindultunk. Vissza kell csinálni mindent, amit a válság ellen tettünk és amellyel megmentettük Magyarországot" - fogalmazott a szóvivő.

Nyakó István szerint Orbán Viktornak és közgazdászainak megszólalásai a nemzetközi intézményeket hergelik, a külföldi befektetőket fenyegetik és a forintot veszélyeztetik.
A szóvivő a 2010-es büdzséről elmondta: a négy százalékos növekedés mintegy kétezer milliárd olyan forintot jelent, amit a következő kormány, a következő parlament a stabilitás veszélyeztetése nélkül tud elosztani.

Ebből kell jutnia arra, hogy az ország törlessze az adósságát, hogy javítsa az állami szolgáltatásokat - tette hozzá.

A 29 közgazdászt Orbán Viktor Fidesz-elnök kérte fel a jelentés elkészítésére. A fideszes politikusok és a közgazdászok keddi, második találkozója után tartott sajtótájékoztatón Járai Zsigmond volt jegybankelnök - a füzetben foglaltakra utalva - azt mondta: a jövő évi büdzsében a GDP-csökkenés alul, az adóbevételek pedig túl vannak tervezve, az idei kiadásokból néhány tételt áttoltak jövőre, és az állami vállalatok veszteségei egyáltalán nem szerepelnek benne.

Járai Zsigmond kiemelte, nagy feladat fog várni a következő kormányra, mert nem 3,8 százalékos GDP-arányos hiányt kell majd levinnie az euró bevezetéséhez szükséges 3 százalék alá, annál ugyanis jóval magasabb lesz az induló szint.

A tájékoztatón Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa közölte: pártja gazdaságpolitikai célkitűzése az alacsony államháztartási deficit, a gyors eurócsatlakozás, a foglalkoztatásbővítés és a növekedés.

Vezető fideszes politikusok - köztük Orbán Viktor pártelnök - december 4-én konzultáltak először a jövő évi költségvetést bíráló közgazdászokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását