2024. április 25. - Márk

Folynak a csatlakozási tárgyalások

Miniszteri szinten folytatódtak hétfőn Brüsszelben az EU-horvát, illetve az EU-török tárgyalások a két érintett ország uniós csatlakozásáról.
2009. december 21. hétfő 15:15 - HírExtra
Horvát relációban lezárták a szolgáltatásnyújtás szabadságának kérdéseivel, valamint a foglalkoztatási és szociális ügyekkel foglalkozó témafejezeteket. Török vonatkozásban megnyitották a környezetvédelmi témafejezetet. A két tagjelölt ország évek óta folytatja EU-csatlakozási tárgyalásait, amelyek során összesen 35 témafejezetben kell megállapodásra jutni a közös uniós előírásoknak a csatlakozó ország részéről történő átvételéről.

A horvátok jóval előrébb tartanak, és a januárban hivatalba lépő spanyol soros elnökség - mint azt a minap Miguel Ángel Moratinos külügyminiszter közölte - reméli, hogy a fél éves mandátuma alatt, vagyis jövő év július 1-je előtt sikerül teljesen lezárni a horvát csatlakozási tárgyalásokat.

Törökország haladását több tényező erősen hátráltatja. A legfőbb probléma a ciprusi konfliktus, de a törökországi belső viszonyok, a demokrácia állapota is súlyos aggodalmakat kelt Brüsszelben. Legutóbb a török alkotmánybíróság betiltotta a legnagyobb kurd ellenzéki pártot, és a döntés nyomán véres zavargások voltak török városokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását