2024. március 28. - Gedeon, Johanna

"Magabiztosabban érzem magam a világban"

Siménfalvy Ágota hazánk egyik legnépszerűbb musicalénekese. A zenés színpad után a tévé képernyőjét is meghódító színésznővel többek között asztrológiáról, éneklésről és a karácsonyról beszélgettünk.
2009. december 12. szombat 08:26 - Forró János
Jól látom, hogy az Ön életében a gyermekeknek való éneklés, szereplés egy különösen fontos dolog?

Az az igazság, hogy ezt nem is lehet különválasztani a színpadi léttől. Kevés darab kivételével – mondjuk a főiskolai, kisebb helyzetgyakorlatokat – mindig jelen vannak a gyerekek és ezek a témák. Úgyhogy az ember nem is tud úgy dönteni, hogy gyerekeknek énekel, vagy gyerekeknek játszik, mert valójában mindig gyerekek, tinédzsereknek, fiataloknak énekel. És ilyen szempontból amennyire fontos az, hogy színpadon vagyok, ugyanannyira fontos számomra, hogy a gyerekekkel és a gyerekeknek énekelek. A zenés műfajban játszom főként, és azért a zene, a dalok és az az érzelmi töltet, ami a zenés színház sajátja különösképpen a gyermeki lelket célozza meg.

A gyermeki lélek pedig még nagyon távol áll attól a merevségtől, ami az idő múlásával egyre inkább sajátunk lesz. Hogy viselkedni, szelektálni kell tudni, tudnunk kell, hogy mit illik és mit nem, hogy nem szabad szélsőségesen reagálni, mert mégiscsak felnőttek vagyunk. A gyermekekben nincs meg ez a gát. Rögtön jön az ijedtség, a félelem, a nemtetszés, az öröm, és nem is tartják vissza ennek a megnyilvánulásait. Ha nevetni akarnak, akkor kacagnak. Van úgy, hogy szinte megáll az előadás, mert egy-egy mondatot annyira viccesnek találnak.

Ilyenkor nagyon sokszor mi sem bírjuk visszatartani a nevetést. Az a leglenyűgözőbb, hogy amennyire őszinte mondjuk egy kacaj, annyira őszinte tőlük, ha egy negatív szereplőre ők dühösek. Ezektől az ember lelkileg felszabadul, ilyenkor érzi azt, hogy mennyire képes beletalálni a gyermeki szívekbe minden egyes kimondott mondat. A felnőttek szívébe is beletalál, csak ők már megtanulnak uralkodni ezen.

Melyik a kedvenc hazai, illetve kedvenc külföldi musicalje?

Ez nagyon nehéz kérdés, mert rengeteg kedvenc van, és mindig az aktuálisak. Nekem most a Mamma mia! áll nagyon közel a szívemhez, énekeljük is Janza Kata kolléganőmmel – ha nem is magát a musicalt, de az Abba-slágereket. A magyar mesék közül rengeteget szeretek. Ha musicalt kell említenem, akkor a Padlás a nagy kedvenc. Nem is véletlen, hogy az Örökké szépek a címadó dala a most megjelent lemezünknek: zeneileg is, szövegileg is egy nagyon komoly üzenetnek gondoljuk.

Van-e énekesi példaképe?

Most néztem meg a Michael Jackson életének utolsó hónapjairól készült dokumentumfilmet, az például lenyűgözött. Nagyon megérintette a szívemet, ahogyan inspirálja a környezetét: ahogy céltudatos, öntudatos, de ugyanakkor nagyon kedves és gyengéd, és ahogy az egész próbaidőszakot egy szeretettel teli, igazi öröm járja át, nem pedig egy kínlódós munka. Ez a film az ő általa alkalmazott munkamódszert mutatja be – mindenkinek tudom ajánlani, ezt valahogy így kell csinálni.

Mondhatjuk, hogy Ön nagyon sokat dolgozik, szerepel. Hogyan tartja fitten magát?

Van két cicám, akik a lelkemhez nagyon közel állnak. Három éve vannak velem, három évesek mindketten, mindenképpen kikapcsolódást jelentenek az életemben. Rajtuk kívül természetesen a családommal töltöm az időmet, és van egy hobbiszerű dolog, amit most űzök, az asztrológia. Nagyon szeretem, és szerintem rendkívül közel áll a színészethez. Ugyanolyan lélektani dolgokat boncol, amiket az ember a szerepein keresztül is megél. Én mindig mozgásban vagyok. Amikor az asztrológiával foglalkozom, az egy olyan nyugodt pillanat, amikor el tudok merülni életem lélektani részében. Próbálom megfejteni, irányítani, próbálok rájönni a kulcsra, a titokra, hogy hogyan lehet ezt harmonikusabban csinálni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását