2024. március 29. - Auguszta

Bajnai: nem lehet gyorsan gazdaságpolitikát váltani

Bárki lesz az új magyar miniszterelnök, rövid távon nem fogja tudni megváltoztatni a gazdaságpolitikát.
2009. december 11. péntek 06:41 - HírExtra
Érvként egyebek közt azt hozta fel, hogy Magyarország 2010 végéig a Nemzetközi Valutaalap felügyelete alatt áll, amit kiegészít az EU deficiteljárása. Politikai szempontból azonban - tette hozzá - az a legfontosabb, hogy Magyarországon 1,7 millióan vettek fel hitelt euróban vagy svájci frankban. A kormányfő nem volt hajlandó évszámot megjelölni arra, hogy szerinte mikor vezetheti be Magyarország az eurót.

"Ha bárki vissza akarna térni a múlt felelőtlen politikájához, ezt a piacok a magyar fizetőeszköz leértékelésével büntetnék. Ez azonnal növelné az utca emberének hiteltörlesztési költségeit. Egy populista párt is kétszer meggondolná, hogy kiteszi-e magát ilyen veszélynek" - idézte a lap Bajnait.

Bajnai lszögezte: "az euróhoz vezető utat nem lehet lerövidíteni". A maastrichti kritériumoknak - mondta - megvan az értelmük, és Magyarország teljesíteni akarja ezeket a kritériumokat. Mindazonáltal úgy gondolja, hogy Magyarország hamarabb vezeti majd be az eurót, mint Lengyelország vagy Csehország. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy 2010-ben Magyarországnak lesz az EU-n belül az ötödik legalacsonyabb államháztartási hiánya.

Arra a bírálatra, hogy gazdaságpolitikája javít ugyan az államháztartás helyzetén, ám csökkenti a fellendülés esélyeit, azt válaszolta, hogy "a gazdaságpolitika a lehető legkevésbé rossz megoldás megtalálásának a művészete". Szerinte 2010 közepén visszatér a növekedés, és a következő években Magyarország abban a helyzetben lesz, hogy gazdasága évente 3,5-4 százalékkal növekedhet.

Bajnai az interjúban - felidézve miniszterelnökké választásának körülményeit - hangsúlyozta: csak azért lett miniszterelnök, hogy az országot megmentse a katasztrófától, és jövő tavasszal távozik a "kríziskormányfői" székből.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását