2024. április 18. - Andrea, Ilma

Csak 2011-től lép hatályba a Ptk.

A kormány eredeti tervével ellentétben nem jövő év május 1-jén, hanem 2011. január 1-jén lép hatályba az új polgári törvénykönyv (Ptk.) jelentős része.
2009. december 7. hétfő 21:48 - HírExtra
Az Országgyűlés ezt a módosító indítványt hétfőn 197 igen, 152 nem szavazattal és 5 tartózkodás mellett fogadta el, ezt a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről (Ptké.) szóló jogszabályhoz benyújtott módosító javaslatot a kormány is támogatta.

A kabinet eredeti terve az volt, hogy jövő év május 1-jén lépjen hatályba az Ptk. jelentős része, de az elfogadott módosítások értelmében ekkor csak a Ptk. első és második könyve lép életbe, ám a harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és hetedik - a felkészüléshez biztosítandó megfelelő idő miatt - csak 2011. január 1-jén.

A Ptké. zárószavazását a tervek szerint december 14-én tartja a Ház.
Az új polgári törvénykönyvet november 9-én fogadta el ismét az Országgyűlés, miután Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a Háznak.

Az államfő álláspontjával összhangban több ponton is változtattak az eredeti javaslaton. Változott például az alapítványokkal, a joggal való visszaéléssel, a belátási képesség hiányával, a testvérnek testvér vér szerinti leszármazottjával kötött házasságával, a társasházi tulajdonnal, az ingatlan-nyilvántartással és a haszonélvezeti jog megváltásával kapcsolatos szabályokon, de az elévüléssel és a foglalóval kapcsolatos egyes részletszabályok tekintetében nem osztották a köztársasági elnök álláspontját.
A jelenleg hatályos, fél évszázada elfogadott, és azóta több mint százszor módosított Ptk.-t felváltani hivatott új kódex a bevezető rendelkezések után tartalmazza a személyek jogát, a családjogot - amely eddig külön törvényben kapott helyet -, a dologi jogot (ez többek között a birtok és a tulajdon részletes szabályait tartalmazza), a kötelmi jogot, azaz a szerződésekre vonatkozó rendelkezéseket, továbbá az öröklési jogot.

Az új magánjogi kódex alapvető elve az egyén autonómiájának, méltóságának, a magántulajdonnak és a szerződéses szabadságnak a tisztelete, a versenyképesség, az egyenlő felek egyenlő jogai és a gyengébbek fokozott védelme.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását