2024. április 19. - Emma

Avarkeszi lehet az új miniszter

December 14-én már le is teheti az esküt az új igazságügyi és rendészeti miniszter – jelentette ki Altorjai Anita az Országgyűlés sajtófőnöke. Az ügynek egyetlen szépséghibája van: még csak halvány sejtelmünk sincs, ki lesz a felesküdő.
2009. december 3. csütörtök 15:59 - Pénzes Dávid
Draskovics Tibor lemondása – ahogy megírtuk – nagy bajba sodorhatja a szocialistákat. Igaz, bizonyos sajtóhírek szerint vannak, akik kifejezetten örültek a hírnek. A Magyar Hírlap úgy tudja, több rendőrőrsön is pezsgőt bontottak…

Ám a miniszteri bársonyszék üresen maradásának nem csupán politikai következményei vannak. A rendészeti és igazságügyi társa az egyik legfontosabb poszt. Ez a minisztérium felel a törvényjavaslatok és kormányhatározatok megfelelő jogi környezetbe helyezéséért, illetve ez a tárca felügyeli a rendőrséget, ami a mai közbiztonsági helyzetet látva különösen lényeges.

Nem mindegy tehát, hogy meddig marad vezető nélkül ez az intézmény. Ezt természetesen nem azt jelenti, hogy nincs minisztere, hiszen Draskovics hivatalosan csak januárban távozik, ám a gyakorlatban jellemző, hogy amíg nincsen egyértelművé téve, ki is az utód, addig a dolgok kevésbé mennek könnyedén. Ilyenkor a dolgozók hajlamosak lazábbra venni a figurát, ami nem megengedhető egy ilyen fontos intézménynél.

Sürgős az ügy

Bajnai Gordonnak tehát nagyon sürgősen találnia kel valakit a posztra, mert egy hosszú interregnum alááshatja a kormány nehezen szerzett tekintélyét. A kormányfő most talán valamivel könnyebb helyzetben van, mint mikor háromnegyed évvel ezelőtt megalakította a „válságkezelő” kormányt. Akkor Bajnai rendkívül jelentős politikai és társadalmi nyomás alatt volt, és számtalan posztra nem szakértőket, hanem politikai ejtőernyősöket volt kénytelen tenni, hogy az MSZP támogatását megtartsa. Ilyen volt a most lemondott Draskovics Tibor is (de ide sorolhatjuk Szekeres Imrét, Kiss Pétert és Ficsor Ádámot).

Szerencsésebb helyzetben van tehát, mert most már nem feltétlenül kell kiszolgálnia az Szocialista Párt érdekét. Mivel a költségvetés elfogadásra került, így a választásokig tartó időszakban jelentősebb törvényt nem fog már tárgyalni az Országgyűlés, amihez a kormánynak mindenképpen szükséges lenne az MSZP frakció. Sőt, az is biztosra vehető, hogy a szocialisták nem fogják megbuktatni a kormányt, bármennyire is a tyúkszeműkre lépne Bajnai az új miniszter kinevezése kapcsán. Bajnait már nem érdekli a pártpolitika és a kampány, hiszen nem tagja az MSZP-nek, és nem is kíván a politikában tovább részt venni.

Nem véletlen, hogy Mesterházy Attila a tőle eddig megszokott visszafogott, már-már úriember stílus helyett, egészen keményen jelezte, hogy bizony neki is jogában áll beszélnie Bajnaival az ügyben és javaslatot tennie a személyt illetően.

Éppen ezért nehéz találgatni, hogy ki is kaphatja a pozíciót. Vajon Bajnai beadja-e a derekát, vagy borsot törve az MSZP orra alá politikus helyett inkább egy szakértőt keres mondjuk a magánszférából.

De kit?

Avarkeszi Dezső
1994-től Csepel országgyűlési képviselője. 1994. június és 1996. október között az alkotmány- és igazságügyi, illetve megalakulásától államtitkári kinevezéséig az alkotmány-előkészítő állandó bizottság tagja. 1996. november 1-jétől 1998. július 7-ig az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára, e minőségében részt vett az igazságszolgáltatási reform előkészítésében. 1998 tavaszán csepeli választókerületében a szavazatok 57 százalékával megőrizte mandátumát. Júniustól az alkotmány- és igazságügyi állandó bizottság ellenzéki tagjaként folytatta képviselői munkáját. A szocialista frakcióban a fővárosi képviselők csoportjának vezetője. 2001. januártól a ciklus végéig dolgozott az informatikai és távközlési bizottságban is.
Draskovics utódjaként szinte azon nyomban Avarkeszi Dezsőt kezdték emlegetni. Avarkeszi szocialista honatya, 2008 májusától az IRM államtitkára. A HírExtra információi szerint a minisztériumon belül is őt tartják a legesélyesebbnek a posztra. Ahogy azt is megtudtuk, Draskovics lemondása teljesen váratlanul érte az intézményt.

A sajtóban megjelent Simon Gábor az MSZP országos választmányi elnökének neve, aki egyben a szociális Minisztérium államtitkára is. Simon kinevezése azonban kifejezetten nagy meglepetés lenne, hiszen ő is inkább pártpolitikus, szakmailag pedig a munkaügyi területen alkot, az igazságügy de főként a rendészet messze áll tőle. Bajnai – ha politikust és nem szakembert nevez ki – inkább támogatna egy olyan személyt, aki belülről ismeri a minisztériumot, így Avarkeszi sokkal józanabb döntés lenne, mint Simon.

Juhász?

A Népszabadság Juhász Gábor, jelenlegi polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli minisztert is bedobta, mint lehetséges jelöltet. A lap ezt arra hivatkozva tette meg, hogy Juhász korábban az IRM államtitkára volt.

Az ő kinevezése viszont azért bukhat meg, mert akkor a titkosszolgálatok felügyeletét új személynek kellene átadni, ami már több lenne, mint bohózat. Hiszen emlékszünk, hogy Bajnai néhány hónapja Ficsor Ádámot nevezte ki erre a posztra, de őt a parlament bizottsága nem támogatta –mégis beült a bársonyszékbe. Majd lemondott, ara hivatkozva, hogy az MSZP-ben szeretne tovább tevékenykedni. Ekkor jött Juhász Gábor.

Pedig ez az a terület, ahol igazán fontos lenne a hosszú távú gondolkodás, és a biztos vezetés. Nem beszélve arról, hogy nem lehet havonta az ország legfontosabb (titkosszolgálati) titkait másra bízni.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy vagy Avarkeszi, vagy egy Bajnai által behozott ismeretlen lesz az új miniszter. Az biztos, hogy bárki is lesz, december 14-én leteheti az esküt. Hát, hajrá!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását