2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Újra nyitva a templom

Újra megnyílik az 1997-ben kigyulladt, mostanra felújított budapesti, Thököly úti Rózsafüzér Királynéja templom.
2009. november 28. szombat 12:28 - HírExtra
A templomban tizenkét év elteltével tartanak újra szentmisét. A tűz 1997-ben hatalmas károkat okozott az épületben, teljesen leégett például az orgona és az ahhoz tartozó kottatár. Az épület a máig felderítetlen tűzeset után életveszélyes állapotba került, repedezett a mennyezet és potyogott a vakolat, a füst és a korom befeketítette a falakat, az ablakok ólomkeretei pedig megolvadtak - közölte a plébános.

Nagy Károly kiemelte: a belső felújítás 2008 tavaszán kezdődött meg, a templom mostanra került olyan állapotba, hogy a helyi közösség használhassa. Ki kellett cserélni a villanyvezeték-hálózatot, sok volt a kőművesmunka, felújították a harangot működtető elektromos berendezést és természetesen festetni is kellett. A hívek az utóbbi hetekben összefogtak és közösen tisztították meg a templom minden zegét-zugát.

Külön feladat volt az orgona rendbehozatala, annak teljes felújítására további 30 millió forintra lenne szükség. Eddig 40 regisztert sikerült beépíteni, még mintegy 20 regiszter kellene ahhoz, hogy a hangszer hangja optimálisan be tudja tölteni a teret. Az orgona felújítására egy alapítvány is létrejött - mutatott rá a plébános.

Mint elmondta, a felújítás eddig több mint százmillió forintba került, e célra 80 százalékban az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye adta a pénzt, a fennmaradó összeget különböző pályázatokból fedezték, ezeket az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz, illetve a fővárosi és a XIV. kerületi önkormányzathoz nyújtották be.

Kitért arra, hogy a teljes körű felújításhoz még egyszer ennyi pénz kellene. Fel kell újítani a továbbiakban a többi között a két mellékoltár freskóit, a Róth Miksa által tervezett színes üvegablakokat, az ajtókat és a templom főhomlokzatán lévő rózsaablakot. Ez utóbbi önmagában is mintegy 20 millió forintos beruházás lesz, ha sikerül e célra pénzt szerezni.

Ezenkívül meg kellene oldani a bejárat berácsozását, hogy a hívek és az érdeklődők legalább az előtérbe bejussanak, amikor nincs szentmise - sorolta terveiket a plébános.

A tűzeset után az úgynevezett nagy kápolnában tartották a szentmiséket, de akik ragaszkodtak ahhoz, hogy templomban hallgassák az igét, inkább kerestek maguknak más templomot a környéken. Így megcsappant a közösség létszáma. Az emberek "visszaszoktatásában" segíthet a templom felújítása és vasárnapi megáldása - vélekedett Nagy Károly.

A templomot építtető domonkos rend a feloszlatása (1785) utáni újraalakulást követően 1903-ban telepedett le ismét Budapesten, a Thököly úton. 1905-ben nyilvános kápolnát nyitottak, majd ugyanitt felépült Hofhauser Antal tervei szerint a templom és zárda, amelyet 1915-ben Csernoch János hercegprímás szentelt fel.

A plébánia 1919-ben alakult az erzsébetvárosi plébániából. A templomban a háborús sérülések rendbehozatala után, 1977-ben alakították ki az új liturgikus teret, ahol 1989 és 2007 között domonkos szerzetesek látták el a szolgálatot. 2007 augusztusától a főegyházmegye gondoskodik a szentmisék megtartásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását