2024. április 20. - Tivadar

Milyen változást hozhatnak az új pártok?

Néhány év alatt két új párt is megjelent úgy, hogy számottevő politikai erővé vált, és majd minden problémára megvan a saját válasza. Sőt úgy, hogy a politikai mutyiügyeket általában a bíróság elé viszik.
2009. november 22. vasárnap 16:45 - Pásztor Balázs
Egy kellemes nap

A szerdai nap két, egymáshoz valamiképp kapcsolódó ügy debütált a sajtóban. Az egyik az, hogy a Jobbik a fővárosi ügyészséghez fordul a VIII. kerületi volt polgármester (Csécsei Béla) szerződésének ügyében. A Jobbik szerint Csécseit a helyi Fidesz-SZDSZ szövetség lemondatta, hogy a Fideszes jelölt előbb lehessen polgármester, és cserébe Csécseinek havi 750.000 forintos szerződés ajánlottak. „Felmerül a kérdés, ha Csécsei a rossz egészségére való hivatkozással mondott le, akkor milyen munkát tud ellátni havi nettó 750 ezer forint értékben?” - áll a közleményben.

Furcsa mód az MSZP-nek is ugyanez a véleménye, ők mégsem fordultak bírósághoz - ahogy a többi hasonló esetben sem. A Jobbik viszont annak ellenére megtette ezt, hogy nem is indítanak jelöltet a VIII. kerületi polgármester választáson. Mint írták, a „jó erkölcsbe” való ütközés miatt tértek rá a jogi útra.

A másik hír, hogy csütörtökön lesz az első pere a Lehet Más a Politikának (LMP) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) ellen, amit a sukorói kaszinó-ügyben indítottak. A per során felmerült Gyurcsány Ferenc volt kormányfő büntethetősége is - és a mai napig az egyetlen jogi lépés, amit a politika képviselői tettek az egyértelműen botrányos és közel sem tiszta ügyben. Ráadásul egy nappal később, csütörtökön ők is rászálltak a józsefvárosi ügyre - igaz ők „csak” az iratok nyilvánosságra hozását és a pénz lakókhoz való visszajuttatását ígérték.

További ügyek

Jobbik a politikai bűnözés ellen
„A politikusbűnözés a Jobbik szerint az egyik legnagyobb probléma Magyarországon, ezért programunk része a teljes számonkérés politikai oldaltól függetlenül. Céljaink közt szerepel a mentelmi jog eltörlése, a parlamenti képviselők álláshalmozásának felszámolása, a visszahívhatóság megteremtése is.” (Dúró Dóra sajtószóvivő nyilatkozata a HírExtrának)
A két új párt nem csak a héten húzott bele a politikai ügyek bíróság elé citálásába. A Jobbik például Centrum-ügyben is megkereste már a bíróságokat: Gyenge Zsolt terézvárosi jobbikos képviselő három érintett budapesti kerület ügyében tett már jogi lépéseket (a bíróság már több önkormányzatot elmarasztalt). Sőt a párt BKV ügyekben is bírósághoz fordult hűtlen kezelés miatt és kidolgozott egy hosszú távú reorganizációs programot, amely elviekben az összes ottani problémát orvosolná.

Nem szabad elfelejteni Morvai Krisztina jogi munkásságát sem, aki bár hivatalosan nem tagja a Jobbiknak, de a Jobbik EP-képviselője, és a párt emblematikus arca. Az ő nevéhez is tucatnyi beadvány fűződik. Azon kívül létezik a Jobbik Jogsegély Szolgálata, amely elviekben minden visszás esetet hajlandó a bíróság elé vinni - csak szólni kell nekik.

Az LMP sem ült a babérjain: A Centrum Parkoló kft-nek az LMP is nekiment, igaz ők magát a céget jelentették fel közérdekű adat meghamisítása miatt. Aztán cincálták ők is Kocsis István MVM-es időszakának ügyeit, sőt személyesen Gyurcsány Ferencet is (ezeket az ügyeket még nem tárgyalta a bíróság). Azt sem szabad elfelejteni, hogy az LMP volt az egyetlen, aki nem csak különböző nyilatkozatokat adott ki a szlovák nyelvtörvény ellen, hanem ingyenes jogi segítséget biztosított a törvény által meghurcoltaknak.

Távolabbi célok

Hogy mi lehet mindennek a hatása? Némi elégtétel, fegyelem és igazságérzet. Ha ez a két párt így folytatja, akkor előbb-utóbb a visszás ügyek többségében bírósági eljárás fog indulni, amivel némileg helyreállhat a társadalmi igazságérzet, és a politikusok is elvesztik azt az illúziót, hogy bármit büntetlenül megtehetnek. Tehát a nagy, ámított változás egyik apró lépcsője.

Sajnos elmondható azonban, hogy a nagyobb sajtóvisszhangot kapó ügyeken kívül mást eddig nem akartak megbüntetni - vagyis a jogi akciók nem kezdeményezések, csupán reakciók a társadalom felhorgadására. Az azonban az „oldalfüggetlenséget” jelzi, hogy mind a jobboldali Jobbik, mind a baloldalinak mondott, liberális LMP nagyjából ugyanazon ügyek miatt fordultak a bírósághoz - ami a háttérben húzódó MSZP-Fidesz „mutyikoalíció” egyik ellenpólusa is lehet.

Viszont, ha a társadalom szempontjából nézzük, akkor képviseljenek bármilyen nézetet is az említett pártok, a magyar választópolgár számára áldás lesz esetleges parlamentbe való bekerülésük - feltéve, hogy ott is folytatják ezt a gyakorlatot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását