2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Friss koreográfiával a Fesztiválbalett

Friss koreográfiával mutatja be az Egy faun délutánja című darabját a Magyar Fesztivál Balett vasárnap és hétfőn a Művészetek Palotájában, ahol a korábban már játszott Angyalok üzenetét és a Seherezádét is láthatja a közönség a társulat előadásában.
2009. november 22. vasárnap 08:03 - HírExtra
Markó Iván, az együttes vezetője eddig több olyan művét is a Művészetek Palotájában mutatta be, amely később igazi közönségsiker lett. Így volt ez az emberi szeretetet középpontba helyező Angyalok üzenete és Rimszkij-Korszakov Seherezádéjára készült darabja esetében is.

A két már ismert alkotás a Debussy zenéjére készült Egy faun délutánja című koreográfiájával egészül ki vasárnap és hétfőn este - közölte a Művészetek Palotája kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.

Az Egy faun délutánja - Vaclav Nizsinszkij koreográfiájával és főszereplésével - hatalmas botrányt okozott a XX. század elején Párizsban, a bemutató napján. Debussy zeneművének impresszionista szépsége és a koreográfus erotikus stílusa megbotránkoztatta, de csodálatra is késztette a publikumot.

Egy évszázaddal később Markó Iván újragondolta a legendás táncművet, amelynek főszereplőjéül egy karmestert képzelt. Három zenész lány pedig a három nimfa, ők a női csábító erőt fejezik ki. A karmester végül visszaváltozik faunná, a férfivágy megtestesítőjévé.

A Fesztivál Színházban a faun-karmestert kettős szereposztásban Issovits István és Nyári Gábor kelti életre. A fuvolást Csizmadia Katalin és Márton Zita, a hegedűst Stetina Szonja és Csernyi Mariann, a hárfást pedig Szőke Renáta és Boldizsár Marlene táncolja. Zongorán közreműködik Érdi Tamás.

Rimszkij-Korszakov tavaly bemutatott Seherezádéjának vadsággal és barbársággal teli történetét átszövi a keleti dallamok romantikus világa. Markó Iván a darabot a mából indítja, majd visszatér a múltba, a mese világába, hogy befejezésként újból a jelenre vetítse ki a mű igazságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását