2024. április 25. - Márk

Nem kasztrálták a kopaszodó szopránt

Vásáry Andrét nem mindennapi adottsággal áldotta meg a sors: A Csillag születik sztárjának olyan hangja van, amit régebben kasztrálással értek el férfiaknál. André állítja: férfiassága csorbítatlan.
2009. november 20. péntek 13:18 - HírExtra
Hétről-hétre ámulatba ejti a Csillag születik nézőit és zsűrijét Vásáry André. Pedig korábban nem volt könnyű dolga az aranytorkú énekesnek: egy időre még családja is elfordult tőle, mert szülei attól féltek, hogy az énekesi pályán csak kudarcok sora várna rá.

„Voltam már recepciós, légiutas-kísérő, eladó, s mindezt tanári diplomával – mesélte André. – Amikor a szüleimmel közöltem, hogy az éneklésből szeretnék élni, hátat fordítottak nekem. Nehéz időszaka volt ez az életemnek, előfordult, hogy havi harmincezer forintból kellett megélnem. A barátaim segítsége nélkül nem éltem volna túl” – vallott korábbi megpróbáltatásairól az énekes.

Vásáry azért jelentkezett a tehetségkutatóba, mert azt szerette volna, hogy őt és különleges stílusát megismerje az ország. Példaképe egyébként Andrea Bocelli, bár repertoárja aligha lesz olyan kiterjedt, mint az olasz tenoré. Hangjára ugyanis elég kevés operaszerepet írtak, és manapság azokat is nők éneklik.

”Tényleg kevés a férfi szoprán, az egész világon. Magyarországon ráadásul a műfaj is gyerekcipőben jár, így szinte nincs olyan darab, amelyben férfi szoprán szerep létezik. Külföldön jobb a helyzet. A barokk korban számos olyan darab született, amelyben férfi szoprán szólal meg. Akkor a férfiakat kasztrálták, hogy ilyen magas hangjuk legyen. Ünnepelt sztárok voltak. Ma, ha ilyen darab kerül színpadra, a kasztráltakra írt szerepeket általában hölgyek játsszák, nadrágban, bajusszal. Engem az élet ajándékozott meg ezzel a hanggal, nem az orvosok” – magyarázta a férfiszoprán, akihez sikerei óta a családja is visszatalált, és ma már szülei és nővére a legnagyobb támogatói.
Forrás: Bors/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását