2024. április 25. - Márk

Sztrájk lesz a BKV-nál?

Sztrájkolhatnak a BKV-dolgozók decemberben, ha nem sikerül a cég anyagi problémáit megoldani, vagy nem sikerül megegyezni az év végén lejáró kollektív szerződésről - mondta szerdán Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az MTI-nek.
2009. november 18. szerda 17:32 - HírExtra
Információik szerint ha az állam nem adja meg a garanciát a 30 milliárd forintos hitelre, akkor január 8-án nem tudja a BKV a fizetéseket átutalni - közölte a szakszervezeti vezető, hozzátéve: a cég menedzsmentje ezt nem cáfolta.

Ha decemberben nem haladnak megfelelő ütemben a tárgyalások, akkor az év végén sztrájkolni fognak a dolgozók - hívta fel a figyelmet. Akkor is be fogják szűntetni a munkát, ha január 8-án a BKV nem utalja át a dolgozók fizetését - fűzte hozzá.

Gulyás Attila elmondása szerint az idei évet is úgy tudja a BKV "átvészelni", hogy a működési költségeken takarékoskodnak. Emiatt a tervszerű javításokat eltolják, ezért a napi meghibásodások száma jelentősen megugrott.

Elmondta azt is: a kollektív szerződés tervezett módosításával legfeljebb kétmilliárd forintot spórolnak, ez a cég éves, 15 milliárdos hiányát alig csökkenti, viszont a dolgozókat nehezebb élethelyzetbe hozza.

Kocsis István az MTI-nek október 16-án adott interjújában kifejtette: a 30 milliárd forintos hitel 2010 végéig biztosítja a BKV működőképességét, a kormány által támasztott elvárásoknak pedig - szerintük - megfeleltek.

Bajnai Gordon kormányfő még augusztus végén azt mondta: tárgyalni csak olyan önkormányzati vállalatokkal tudunk, amelyek rendet tesznek és tartanak a házuk táján. Ez nemcsak a BKV-re vagy Budapestre, de minden önkormányzatra vonatkozik. Meg kell teremteni a felelős gazdálkodás feltételeit, és csak utána lehet beszélni bármilyen támogatásról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

banhegyi
2009. november 19. 00:03
Vajon a szakszervezetek találták ki a sztrájkot, vagy a vállalatvezetés kéri őket erre?
Vajon a szakszervezeti szövetség vezetők kapnak és ha igen, akkor mennyit a egy sikeres sztrájk esetén?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását