2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Obama: az USA értékeket közvetít

Az Egyesült Államok szüntelenül azon van, hogy egyetemes értékeket, szabadságjogokat közvetítsen mindenütt a világon, Kínában is, olyan értékeket, amelyeket saját alapító atyái is magukéivá tettek - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök hétfőn a sanghaji városházán, diákok előtt mondott beszédében.
2009. november 16. hétfő 12:28 - HírExtra
A politikai vezetőknek el kell fogadniuk a szigorú bírálatot, és elő kell segíteniük az információ szabad áramlását az interneten, mert ez tesz erőssé minden országot - jelentette ki. Hozzátette: nagy híve annak, hogy ne legyen cenzúra, s hogy az internet teljesen nyitott legyen. Ezzel "a kínai nagy tűzfalra" utalt, arra, hogy az országban hatóságilag korlátozzák a hozzáférést a világhálóhoz.

A beszéd után, amikor kérdésekre válaszolt, az internet szabadságának témájáról beszélt a leghosszabban és a legélénkebb kifejezésekkel.

Obama először jár Kínában, amely az Egyesült Államok egyik legjelentősebb partnere mind gazdasági, mind biztonsági téren. Látogatása első állomásán, a kínai gazdasági fejlődés "kirakatvárosában" mondott beszédében leszögezte: a fő globális problémák csak úgy oldhatók meg, ha a világ egyetlen szuperhatalma és annak egyre erősödő versenytársa együttműködik, nem pedig verseng egymással.

Az amerikai elnök vizitje során megpróbál egyensúlyt teremteni Washington két fő célja között, vagyis hogy kérni akarja az ázsiai ország segítségét a sürgető globális problémák megoldásában, valamint hogy valamikor valamilyen formában felveti: az Egyesült Államokat aggasztja, hogy Kínában hiányosan érvényesülnek az emberi jogok, a szólás-, a vallás- és a politikai szabadság, a kisebbségi jogok, főképp Tibetben.

Az Egyesült Államok nem akarja gátolni Kína növekedését, de a két ország közti kereskedelemnek kiegyensúlyozottabbnak kell lennie - jelentette ki, utalva a nagy kínai külkereskedelmi többletre az Egyesült Államokkal szemben. Obama tárgyalásain az emberi jogok mellett kényes pont lesz a kereskedelem is.

Obama városházi beszédét élőben nem közvetítették országos kínai televíziók, csak a sanghaji tévé és két internetes oldal, de rossz minőségben, a hangot alig hallhatóan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását