2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Korda nem érti a kortárs festőket!

Korda Györgyöt, az ismert táncdalénekest kérdezte a HírExtra a Múzeumok Őszi Éjszakájáról. Megtudtuk, hogy szenvedélyesen vonzódik a festményekhez, és aukciókat is szívesen látogat.
2009. november 13. péntek 16:49 - Győry S. József
Milyen időközönként szokott múzeumba látogatni, és milyen jellegű tárlatok érdeklik elsősorban?

Amikor időm engedi, elmegyek festészeti kiállításokra, mert nem csak nagy festészetpárti, hanem műgyűjtő is voltam egykor. A gyűjteményemet ugyan elárvereztem, és az érte kapott összeget a szállodámba invesztáltam, de a képek, a művészet szeretete megmaradt bennem. Különösen a 19. század végének, 20. század elejének a képei, azon belül is a magyar festők művei, de a francia impresszionista művészek is nagy hatást gyakoroltak rám. Egyszóval szeretem a szépet. A tavalyi esztendőben is voltam a Múzeumok Éjszakáján.

Említette, hogy nagy műgyűjtő volt. Szokott járni aukciókra is esetleg?

Szoktam járni aukciókra is, ugyan nem áll módomban hogy vegyek, de borzasztóan érdekel, hogy mi, hogyan, és még az is, hogy mennyiért kel el, érdekes egy-egy kép vagy festő sorsa is.

És melyik tárlat az, amit egyáltalán nem nézne meg?

Nézze, én az abszolút moderneket nem venném ez alá, nem azt mondom, hogy nem szeretem, inkább nem értem. Én azt szeretem nézni, amit megértek. Azt impresszionizmus nem tartozik bele, azt szeretem. De az abszolút modern világ képei nem különösebben izgatnak. Ez nem azt jelenti, hogy egy Gyarmati Tihamért vagy Kiss Gyulát nem élvezek, de az ennél is szélsőségesebb, modern irányzat az egyetlen, amit nem kedvelek.

Külföldi festészetben ki a kedvence?

Nehéz kérdés, de egyértelműen a francia impresszionistákat mondanám, ők a kedvenceim. Minden képüket szeretem. Ez nem azt jelenti, hogy az olaszokat nem kedvelem, de az olaszok általam igazán kedvelt képei már évszázadokkal a francia impresszionista képek előtt vannak. De igazán a francia impresszionisták azok, akiket nagyon szeretek, és a hozzájuk kapcsolódó magyarokat. Abban reménykedek, hogy ezen a kiállításon feltűnik egy-két ilyen magyar kép.

Mi a véleménye összességében a Múzeumok Éjszakájáról?


Szerintem egy nagyon hasznos kezdeményezés, de nem tudom eldönteni, hogy mennyire az eladás a fő része, vagy inkább az új képek felfuttatása. Az új képek nagyjából aukciókon tűnnek fel, de itt is feltűnik egy-egy új kép, amire az embernek oda kell figyelnie. Az természetes, hogy aki kiállít, az el is szeretne adni.

Ön szerint a fiatalság mennyire fogékony a művészetekre, hangsúlyosabban a festészetre?

Őszintén megmondom, nem tudom. Mert ha egy aukcióról beszélek, ott a 35-től fölfelé lévő korosztály dominál. Az általános és középiskolások aktivitását a festészet iránt nem ismerem, de az egyetemisták véleményem szerint nagyon érdeklődhetnek a festészet, így a festmények iránt, azonban hogy a festészet mely ága az, ami megfogja őket, azt nem tudom.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ervin Egon
2009. november 13. 21:08
Gyurikám, Gyurikám! Még mindig a régi!:) Még hogy nincs pénze! Ez jó! :))))))))
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását