2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kórházat hoz létre az evangélikus egyház

Bentlakásos intézményt hoz létre az idős, demens betegek számára a Magyarországi Evangélikus Egyház; a százmilliós beruházás várhatóan a jövő év végére készül el Albertirsán.
2009. november 11. szerda 20:33 - HírExtra
A projekt a Pest megyei település evangélikus szeretetházában valósulna meg, mely jelenleg az idősek bentlakásos otthonaként működik - mondta el Buda Annamária, az egyház országos irodájának diakóniai osztályvezetője szerdán nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Közlése szerint az otthonban először a nappali ellátás feltételeit alakítanák ki a szellemi képességek maradandó hanyatlásában szenvedő embereknek, majd megépülne a bentlakásos szolgáltatást nyújtó központ. Az MTI kérdésére az osztályvezető elmondta, a kialakítandó intézményben egyszerre próbálnak segíteni a demens embereken és hozzátartozóikon. Célként olyan lakókörnyezet megteremtését jelölte meg, melyben a gondozottak otthonosan tudnak mozogni, közvetlen környezetük pedig megtanulja a "segítő bánásmódot", illetve azt, hogyan élhetnek velük együtt - tette hozzá Buda Annamária.

A terv kidolgozásának finanszírozásában részt vett a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a tényleges beruházást azonban az evangélikus egyház kizárólag saját forrásaiból finanszírozza. Buda Annamária tájékoztatása szerint a projekt teljes összege a százmillió forintos nagyságrendet éri el, amely összeget az egyház pénzéből, a helyi gyülekezet adományaiból, valamint pályázatokból finanszíroznak. Az evangélikus egyház a gondozásban megszerzett tapasztalatait is bővítené. Ennek érdekében együttműködési megállapodást kötött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzattal, melynek fenntartásában működik a többi közt a hodászi gondozó-ápoló otthon. Seszták Oszkár )(Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke a szerdai aláírás előtt azt mondta: az évek alatt felhalmozott tudást kívánják átadni az egyháznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását