2024. április 24. - György

A legnagyobb oltás

A H1N1 tovább terjed Európában, Ukrajnában a betegek száma még mindig emelkedik. Hazánkban pedig az a kérdés, hogy a meglévő vakcinával beoltassuk-e magunkat, vagy sem. Bohózat, vagy józanság?
2009. november 10. kedd 07:49 - Győry S. József
Ezen év áprilisában, Mexikóból indult ki a H1N1 vírus legújabb, és a jelek szerint a legveszélyesebb válfaja, mely az A(H1N1) elnevezést kapta. A vírus átterjedt az Egyesült Államokra, majd Európára is. Jelen pillanatban talán a legsúlyosabban fertőzött ország a szomszédos Ukrajna, ahol 81 ezer személy szenved a betegségben, közülük 2341 embert ápolnak kórházban, és eddig feltételezhetően 48 ember halálát okozta. Az esetet súlyosítja az a tény, hogy Ukrajna nem rendelkezett oltóanyaggal, a járvány teljesen felkészületlenül érte. ( Habár még mindíg nem derült ki egyértelműen, hogy H1N1 pusztít szomszédainknál.)

A stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) nyilatkozatában közölte, hogy a járvány már minden Európai Uniós tagországot elért, április óta 389 ember halálát hozták összefüggésbe az H1N1-el, világszerte pedig már 6005 halálos áldozatot követelt a kór.

Angus Nicoll, az ECDC influenza elleni védekezéssel foglalkozó koordinátora a napokban elmondta, hogy Európában az új típusú influenzának 40 ezer halálos áldozata lehet.

Magyarország

Hazánk ugyan rendelkezik saját készítésű ellenszérummal, de hetek óta az a kérdés, hogy milyennel. Egymással szögesen ellentétes nyilatkozatok látnak napvilágot, az ellenzék kormánypárti összeesküvésről beszél, míg a kormány szerint az oltóanyag biztonságos, és csak az ellenzék lát, valamint terjeszt rémeket. Megszokhattuk a politikai csatározást, az újdonság a jelen helyzetben annyi, hogy most az egészségünkkel, pesszimistább megközelítésben az életünkkel játszadozik a politika.(Más kérdés, hogy amúgy is...)

Az oltást igénylők száma az előzetes várakozásokkal szemben kifejezetten csekély volt, köszönhetően a rossz, és egymással ellentétes nyilatkozatoknak. Az ukrán állapot mégis meghozta a kedvünket, hogy beoltsuk magunkat, viszont kiderült: nincs mivel. Székely Tamás, egészségügyi miniszter múlt hét szerdán jelentette be, hogy aznap estére az ország összes patikájában kapható lesz az új influenza elleni vakcina, mind a 2357 patikában. Összesen 6 millió vakcináról van szó. A jelek szerint azonban ennek csak egy töredéke került a gyógyszertárakba.

A  cég

A hazai vakcina gyártását az Omninvest KFT. teljesíti, a kormány 25 évre titkosított szerződést kötött a céggel, ám napokban feloldásra kerül a szerződések egy része, melyből remélhetően azt is megtudhatjuk, hogy ki a gyógyszergyártó cég tulajdonosa.

Németh Zsolt, az Omninvest szóvivője a HirExtra kérdésére elmondta, hogy cégének semmilyen kifogása nincs a szerződés titkosításának feloldása ellen, hiszen ahogy fogalmazott, nem a cégének volt „perverziója” a titkosítás.

Az alábbiakban egy ismert médiaszemélyt, és az utca emberét kérdeztük meg, hogy mi a véleménye kialakult helyzetről, beolttatja-e magát, vagy sem?

Soma: Semmi pénzért nem oltatom be magam, és a gyermekeimet sem. Tömeghisztérikus projekciónak tartom, pont úgy, mint a parlagfű allergiát. Ez nem más, mint egy óriási biznisz. Aki vezethető, azt vezessék, köszönöm szépen, én nem kérek az oltásból. A legsötétebb üzletek egyike a hadiipar mellett a gyógyszer-maffia biznisz. Tőlem akár fel is fordulhatnának, mert még fájdalomcsillapítót sem veszek be.

Kiss Gáborné, nyugalmazott eladó: Mindenki mond mindenfélét, nagyon nehéz eldönteni, hogy mi a jó nekünk. Ugye Ukrajnában most nagyon sokan megbetegedtek, de itthon azt hiszem, nincsenek betegek, vagy legalábbis nem sokan. Amíg nincs járvány, addig én kivárok. Hátha addig egy jobb gyógyszert találnak ki.

A politikai huzavona tehát tovább folytatódik, kérdés az, hogy milyen eredménnyel. Beoltatjuk magunkat, vagy sem? Mindenki döntsön saját belátása szerint, csak fontos, hogy mindezt idejében tegye.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását