2024. március 29. - Auguszta

Teljes államosításra készülnek?

Az amúgy is nagy gondokkal küszködő zimbabwei kormány a felröppent hírek szerint minden nagyobb, az országban működő külföldi tulajdonú cég államosítására készül. Ez komolyan megrengetheti a visszatérő befektetői bizalmat.
2009. november 8. vasárnap 08:15 - Pásztor Balázs
Eltelt hónapok

A szakértői kormány februári működése óta Zimbabwe gazdasága kezdett helyreállni, a szankciókat kezdték eltörölni, és a politika stabilizálódásával a külföldi tőke is elkezdte felmérni a helyzetet - elvégre Zimbabwe ásványkincseire a világnak még mindig szüksége van.

Csakhogy októberben a Hatalom-megosztó Egyezmény alapján felállt nagykoalíció - amelyben a diktátor Robert Mugabe maradt az államfő, de Morgan Tsvangirai, az ellenzék vezetője lett a kormányfő - hatalmas sérülést szenvedett: a kormányfő és pártja elkezdte bojkottálni a parlament üléseit. Tvasngirai azt sérelmezi, hogy Mugabe nem követi a Szerződésben foglaltakat, és még mindig diktátorként viselkedik, míg Mugabe szerint ő betartja a rá eső részt, és Tsvangirainak inkább azon kellene dolgoznia, hogy a világ feloldja a még érvényben maradt szankciókat.

A jelek szerint azonban Tsvangirainak van igaza - legalábbis ezt állítja az a neves jogvédő, akit két hete Mugabe pártja kihajított az országból. A helyzet javítása érdekében összehívtak egy nagygyűlést Mozambikban, ahol Szváziföld királya, Mozambik elnöke, Zambia elnöke és Dél-Afrika elnöke közösen próbálta rábírni Mugabet és Tsvangirait, hogy tegyék félre a nézeteltérésüket, mert különben az ország sosem fog helyreállni. Azonban a jelek szerint ez sem történt meg.

Teljes államosítási kísérlet?

Pénteken felrebbent hírek szerint a zimbabwei parlament - ami jelenleg Mugabet és pártját takarja - előkészített egy olyan javaslatot, amely értelmében minden 500.000 dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező, külföldi tulajdonú cég 51 százaléka a „zimbabwei őslakosok” tulajdonába kerülne. Ezt egy Bányák Háza-i (Chamber of Mines) illetékes rebbentette fel, és állítása szerint a Bennszülöttügyi Minisztérium ötlete.

A törvény legfőképp az igen nagy vagyonnal rendelkező bankokat és bányászati vállalatokat hozhatná bajba, akik kifejezetten rosszallják már az ötlet felvetülését is. „Mi még nem hallottunk a szabályzatról, de ha ez igaz, akkor az komoly visszalépést jelent. Szembemegy azzal, amit a Bányászati-, és más minisztériumokkal beszéltünk” - mondta az egyik neve elhallgatását kérő bányászati illetékes.

A dolog azért is érdekes, mivel jórészt a farmok 2000-es hasonló államosítása miatt ment tönkre a zimbabwei gazdaság (a másik ok a kongói huti-tuszu háború volt).

Szakértők szerint persze mindez a külföldi tőke bizalmának alapos megcsappanásával fog járni, ami így sem túl lelkes, ha az országba való pénzpumpálásról van szó. A nélkül viszont nem lehet rendbe tenni az ország gazdaságát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását