2024. április 25. - Márk

Kaiser Ede újra "színre" lép!

Kaiser Ede nem bűnös a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében, mégis 18 év fegyházra ítélte tucatnyi más bűncselekmény miatt perújítási eljárásban a Fővárosi Bíróság (FB) első fokon pénteken.
2009. november 6. péntek 17:00 - HírExtra
Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős. Kaiser móri perújítása a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.
Kaiser, akit kommandósok kísértek a tárgyalásra, reggel az utolsó szó jogán méltányos büntetést kért mindazért, amit valóban elkövetett.

Móron egy bankfiókban nyolc embert lőttek le 2002. május 9-én. A rendőrség rövidesen megnevezett két lehetséges elkövetőt, 2002 júliusában viszont már két másik személyt, Kaiser Ede és Hajdú László került a nyomozó hatóságok látókörébe, majd előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a móri vérengzés miatt és több mint 7 éve fogva is tartják őket. A két férfi azóta is következetesen tagadja bűnösségét a móri ügyben.
Kaisert 2004-ben a Fővárosi Bíróság, 2005-ben pedig jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla is tényleges életfogytiglanra ítélte Mór és tucatnyi más bűncselekmény miatt.

Kaiser már másfél éve töltötte a magyar jogrendszerben kiszabható legsúlyosabb büntetést, amikor 2007 elején a rendőrség bejelentette, hogy megtalálták a Móron használt fegyvereket, melyek nem Kaiserhez, illetve Hajdúhoz köthetők.

Kaiser perújítási tárgyalása tavaly kezdődött el

A terhére rótt cselekmények többségét, a minősített rablásokat, súlyos testi sértéseket, lőfegyverrel, okirattal, kábítószerrel visszaélést régóta elismerte a vádlott. Ezekért, illetve egy Budaörsön elkövetett emberölés kísérletéért kapott pénteken nem jogerősen 18 évet Kaiser.

Az ügyvéd fellebbezett egyfelől a büntetés enyhítése érdekében, másfelől azért, mert álláspontja szerint az ölési cselekmény nem szándékos, hanem gondatlan volt.
A móri ügyben a vádhatóság korábbi perbeszédében büntetőjogi megfontolásokból nem felmentést indítványozott, csupán annak kimondását, hogy azt nem Kaiser követte el, ám a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a korábbi ítélteket és Mór vonatkozásában felmentő rendelkezést hozott.

A bíró szóbeli indoklásában a büntetéskiszabás kapcsán a védelem álláspontjával szemben azt hangsúlyozta: ebben az eljárásban nem veheti figyelembe, hogy Kaiser "ártatlanul" ült, annál is inkább, mert a vádlott számos súlyos bűncselekményt követett el, melyekért a 18 éves szabadságvesztés a megfelelő büntetés.

A bíró az egy hónappal ezelőtti védőbeszédről azt mondta, hogy az nem perbeszéd, hanem "kizárólag a médiának szóló, hangulati elemekkel tarkított beszéd volt".
Az ítélethirdetést követően a Fővárosi Bíróság döntött Kaiser előzetes letartóztatásáról, mely ellen a vádlott és védője sem fellebbezett.

Az elsőfokú eljárás során a védő elfogultsági kifogást terjesztett be az eljáró bíró és az egész Fővárosi Bíróság ellen, ám ezt korábban már elutasították

Jelenleg a móri ügy két korábbi vádlottja, Hajdú László és Kaiser Ede más bűncselekmények miatt 17, illetve 18 éves, első fokon nem jogerősen kiszabott szabadságvesztését tölti. A két - feltehetően valódi - elkövető egyike előzetes letartóztatása alatt öngyilkos lett, társa Weiszdorn Róbert pedig első fokon nem jogerősen életfogytiglant kapott, melyből legkorábban 30 év múlva szabadulhat.

Kaiser ügyvédje nemrégen kártérítési pert indított azért, mert védencét tényleges életfogytiglanra ítélték, holott nem is járt a nyolcas gyilkosság helyszínén. Kaiser ugyanúgy 25 millió forintot kér kártérítésként, ahogy ennyit kapott nyomravezetőként korábban bűntársa Kiglics Attila. Ezt a polgári pert feltehetően vidéken tárgyalják majd.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

galamb tamás
2009. november 7. 12:01
És a cigány gyilkosokkal mi van???? Kérdezze már meg valaki drazsét meg a hályfejű rendőrfőnököt!!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását