2024. április 19. - Emma

Új találmány cukorbetegeknek

Minden cukorbetegnek fontos az inzulin, annak beadásának időzítésében viszont csak önmagukra hagyatkozhatnak. Az új találmány a pontosságban segít a pácienseknek.
2009. november 2. hétfő 17:29 - Kovács Péter
Világszerte körülbelül 246 millió ember érintett cukorbetegségben és ez a szám évente 7 millió fővel növekszik. Világszerte minden tízedik másodpercben meghal egy ember cukorbetegséghez köthető szövődmények és problémák miatt. A „korunk pestisének” nevezett AIDS-nek napjainkban körülbelül ugyan ennyi áldozata van.

Cukorbetegségnek két fő fajtája létezik, az egyik mely nagyrészt fiatalok körében alakul ki, nagyon rövid idő leforgása alatt. Ebben az esetben az érintettek életük végéig inzulinellátásra szorulnak. Az összes cukorbeteg mintegy öt százalékát ők teszik ki.
A másik fajtája a betegségnek sokkal lassabban alakul ki, e formának a kezelése életmódváltással és tablettákkal is kezelhető, de szükség lehet itt is inzulinterápiára.

Az ellenszer

1923-ig halálos kórnak tartották a cukorbetegséget, azonban ekkor megjelent a világ első inzulinkészítménye, mely forradalmasította a kezelést. Időről időre új találmányokkal (betegbarát fecskendő, gyorshatású inzulin) áll elő a Lilly vállalat, melyekkel megkönnyítették a betegségben szenvedők mindennapjait.

Ötven évvel ezelőtt még otthonukban főzték ki a fecskendőket és tűket a páciensek, aztán hamarosan megjelentek az egyszer használható injekciók is. Mára azonban már az inzulintollak a legnépszerűbbek. Ezekkel a tollakkal bárhol beadható a megfelelő inzulinmennyiséget, a lehető legkisebb kellemetlenség mellett.

Egyszerűbbé vált

Az inzulintoll megjelenésének köszönhetően a betegség kezelése nagyon egyszerű lett, melynek köszönhetően előfordulhat, hogy megfeledkeznek a kezelés pontosságáról az alanyok. A cukorbetegek nagytöbbsége ugyanolyan életet él, mint bármelyik egészséges ember, ez is nehezítheti a kezelés lebonyolítását. Többnyire naplót vezetnek, hogy pontosan tudják maguk tartani a kezeléshez.

A betegeknek régi igénye volt, hogy megjelenjen a piacon egy memóriával rendelkező inzulintoll. Már azóta igényt tartanak erre a termékre, amióta megjelent a különféle műszaki cikkekben, órákban, tévékben a memória. Jelenleg a technika is könnyen meg tudta oldani ezt a problémát.

A Lilly vállalat most előállt ezzel a találmánnyal, mely rengeteget segíthet a betegeknek önmaguk kezelésében. Az új találmány a memóriával rendelkező inzulintoll, mely eltárolja a legutolsó tizenhat dózis nagyságát és a beadás pontos idejét. Ennek a találmánynak köszönhetően a terápia követhetőbb és betarthatóbb lesz.

Nagy érdeklődés


A találmány segít megelőzni az esetleges inzulin túladagolást, mely akár életveszélyessé is válhat, valamint kivédhető az inzulinbeadásról való elfeledkezés is. A Memoir elnevezésű találmány sok segítséget nyújt azoknak a betegeknek, akik naponta négyszer vagy annál többször kell beadják maguknak az előírt dózist vagy, akik rendszeresen változtatják a beadásra kerülő gyors hatású inzulin adagját.

A gyógyászati segédeszközt időn ősztől orvosi rendelvényre bárki beszerezheti a gyógyszertárakban. Az ára nem sokkal drágább, mint egy hagyományos inzulintollé, tehát az érdeklődés hatalmas iránta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását