2024. április 19. - Emma

H1N1: Helyzet és lehetőség Magyarországon

Még kevesen adatták be maguknak az új influenzavírus elleni védőoltást Falus Ferenc országos tisztifőorvos szerint. Ukrajnában viszont éppen a vakcina és a gyógyszerek hiánya okoz gondot, ezért a magyar igények kielégítését követően a tisztifőorvos szerint Magyarország szívesen segítene Ukrajnának is.
2009. november 2. hétfő 07:34 - HírExtra
Az országos tisztifőorvos a nol.hu-nak adott interjújában kevesellte a beoltottak arányát. Úgy vélte, hogy Magyarország egyelőre nem használta ki azt a haladékot, amelyet az újinfluenza-vírus terjedésében az őszi kedvező időjárás adott. Az átoltási arány jelenleg 3 százalékos, a hatékony megelőzéshez azonban 60 százalék lenne az optimális. A védekezést - akárcsak másutt Európában - antivakcinációs kampány gátolja, amely Falus Ferenc szerint jórészt tévhitekre és a bizalmatlanságra épít.

A lakosság oltottsági arányának növelését a kormány adómentességgel is ösztönözné. A Magyar Rádió információi szerint ugyanis előreláthatóan adómentes, természetbeni juttatás lesz a védőoltás. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke elmondta, hogy előreláthatóan november 15-étől lesz hatályos az a törvénymódosítás, amely adómentessé teszi a munkáltató által biztosított védőoltást.

Ez mindegyik védőoltásra igaz lesz, nemcsak a H1N1-re. Kötelezni azonban nem fogják a cégeket, hogy oltassák be alkalmazottaikat.
Magyarországgal szemben Ukrajnában a vakcina hiánya jelent gondot. Lapértesülések szerint megnőtt a határ menti patikák forgalma, az Ukrajnából érkezők főleg fertőtlenítőszereket, szájmaszkot és immunerősítőt vásárolnak Magyarországon. Oltóanyagot azonban nem tudnak, mivel az csak európai uniós igazoló számmal ellátott receptre kapható.

Bár az ukrán külügyminisztérium honlapján vasárnap azt közölte, hogy európai uniós szomszédai humanitárius gyorssegéllyel támogatják Ukrajnát, és ennek keretében Magyarország 10 ezer adag védőoltással segít, Falus Ferenc tudomása szerint Ukrajna ilyen jellegű kéréssel nem fordult eddig Magyarországhoz. Az MTI-nek elmondta: Ukrajna az Európai Uniótól kért 14 millió ampulla védőoltást, antibiotikumokat és orvosi műszereket. A segítségnyújtást uniós egyeztetés előzi meg - tette hozzá.

Jelezte azt is, hogy Magyarország csak azt követően tudná oltóanyaggal segíteni Ukrajnát, ha a gyártócég már mind a 6 millió, a magyar lakosságnak szánt ampullát legyártotta volna. Pontosan nem tudta megmondani, hogy ez a folyamat hol tart, annyit közölt: már több millió adag oltóanyagot legyártottak, de 6 milliót még nem. A gyártócég heti 500 ezer vakcinát állít elő, így hetek alatt készülhet el a teljes mennyiség.

Falus Ferenc arról is beszámolt: Magyarország már felajánlotta, hogy megszervezi a magyar határszakaszon dolgozó ukrán határőrök és vámosok védőoltását.

A Magyar Vöröskereszt is felajánlotta segítségét: rendkívüli gyűjtő- és oltóakciót indít Ukrajna megsegítésére az új influenzavírus elleni küzdelemben. Az akcióval elsősorban a kárpátaljai, zömmel magyarlakta területek gyógyszerekkel, szájmaszkokkal, és más egészségügyi szerekkel való ellátását szeretnék segíteni. Adományként így lázcsillapítókat, antibiotikumokat, maszkokat, bármilyen influenza ellenes gyógyszereket és vitaminokat várnak a lakosságtól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását