2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Esterházy osztrák díja

Az osztrák kulturális minisztérium Manes Sperber-díjával tüntették ki Esterházy Pétert kedden Bécsben.
2009. október 28. szerda 11:03 - HírExtra
A kitüntetést a társadalmi regény és a politikai-irodalmi esszéírás terén nyújtott kiemelkedő, a német nyelvterületen nagy hatású munkásságért ítélik oda. A díjat Claudia Schmied kulturális és oktatási miniszter nyújtotta át.

"Nem találunk szavakat" - idézte a Kossuth-díjas író tréfásan saját, 1979-ben megjelent műve, a Termelési-regény nyitómondatát. Komolyabbra fordítva a szót elmondta, hogy nagy örömmel tölti el az osztrák kitüntetés, hiszen korai időszakában sokat segített neki az osztrák irodalom, s németül beszélni is "osztrákul" tanult meg. Mint fogalmazott: "inkább Musiltól, mint Thomas Manntól, inkább Handkétől, mint egy angol írótól" tanult.

Minden országban más-más arca van egy könyvnek - mondta az MTI újságírójának, aki művei külföldi olvasatáról kérdezte. Van olyan arca is a könyveknek, amelyet külföldről jobban látni. "Bizonyos dolgokat jobban látni románul, másokat norvégul" - fogalmazott. Előfordul, hogy bizonyos utalásrendszerek nem működnek, de működnek helyettük mások, olyankor egy új szerkezet keletkezik - mondta Esterházy Péter. "Ez egy érdekes játék" - tette hozzá.

Az MTI kérdésére elmondta még, hogy német nyelven jelent meg a legtöbb műve fordításban, s hogy a Harmonia Caelestist és A szív segédigéit ültették át a legtöbb nyelvre.

A Manes Sperber Galíciában - az egykori Osztrák-magyar Monarchia, a mai Ukrajna területén - született osztrák-francia íróról elnevezett díjat 1985 óta ítélik oda. Eddigi kitüntetettek között van mások mellett Siegfried Lenz német, Albert Drach osztrák és Konrád György magyar író is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását