2024. április 20. - Tivadar

A hires francia borok eredete

Mintegy 2500 évvel ezelőtt a Franciaország déli részében letelepedő görög felfedezők ismertették meg a franciákat a szőlészet és borászat mesterségével - állapította meg az angliai Cambridge-i Egyetem egyik professzora.
2009. október 28. szerda 07:22 - HírExtra
A Paul Cartledge professzor által készített tanulmány szerint sohasem született volna meg a világ legnagyobb bortermelő ipara, ha az időszámításunk előtti 600 körül, nem telepedtek volna le görög gyarmatosítók Franciaország déli területén - olvasható a Daily Telegraph híroldalán (telegraph.co.uk). A tanulmány ezzel azt az elméletet látszik eloszlatni, mely szerint a rómaiak honosították meg Franciaországban a szőlőtermesztést.

Cartledge arra is rávilágít, hogy egykor a görögök alapították a ma Marseilles-ként ismert Massalia városát, melyet aztán nyüzsgő kereskedelmi központtá virágoztattak, ahol a helyi ligur-kelta törzsek folytattak egymással árucserét. A professzor kutatásai szerint, a várossal szomszédos Rhone vidéke pedig már néhány generáció múlva az egzotikus görög italként csodált, erjesztett szőlőlével töltött amforák elsődleges szállítási útvonala lett.

Az új nedű hihetetlen gyorsasággal terjedt el a nyugat-európai törzsek között, és így vált később a franciák modernkori szerelmének tárgyává. "Remélem, hogy ezzel véget ér az a hosszas vita, mely a szupermarketek polcain lévő borok történelmi eredetéről folyik.

Hiszen habár néhány tudós egyet ért abban, hogy a görögök központi szerepet játszottak az európai borkereskedelem meghonosításában, mások mégis úgy gondolják, hogy az etruszkok, illetve a késő rómaiak voltak az egyedüli +felelősei+ a franciaországi szőlőtermesztés elterjedésének" - mondta. Cartledge megállapításait részben arra a másfél méter magas és 200 kilogrammot nyomó, Vix Karter nevű bronz edényre alapozza, melyre a franciaországi Burgundia északi területén egy kelta hercegnő sírjában bukkantak rá a régészek.

A professzor szerint ugyanakkor még két másik fontos tényező is a görögök közbenjárását bizonyítja. "Először is a görögöknek házasodniuk és vegyülniük kellett a helyi ligurokkal, hogy ezzel biztosítsák Massalia fennmaradását, mivel saját áruik és ötleteik is ott találtak piacra.

Másodszor pedig a borkereskedelmükről is bőséges régészeti leletetek árulkodnak (ellentétben az etruszkokkal és a rómaiakkal), melyek többségére a kelta területeken találtak rá" - mondta. Cartledge kutatásai egyébként nem a modern görög állam földrajzi területére, hanem az ókori Görögország, vagyis a keleten Grúziától, nyugaton Spanyolországig terjedő antik birodalomra terjedtek ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását