2024. április 24. - György

Megdöbbentő tanulmány: ezért mosunk kezet

Egy új tanulmány szerint az emberek hajlamosabbak kezet mosni a mellékhelyiség használata után, ha a szégyenérzetükre gyakorolnak nyomást.
2009. október 25. vasárnap 14:56 - HírExtra
A Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének meghökkentő tanulmánya az American Journal of Public Health című folyóiratban jelent meg. Az intézet kutatói megfigyelték, hogy milyen reakciókat váltanak ki azok az elektronikus, higiéniával kapcsolatos üzenetek, melyeket angol nyilvános illemhelyeken helyeztek el.

A kézmosás a legolcsóbb módja a betegségek megelőzésének, de a férfiaknak kevesebb, mint harmada, a nőknek pedig kétharmada mos kezet szappannal a wc használatát követően, derült ki avizygálatból, melyet Robert Aunger vezetett. A szakember és munkatársai negyedmillió ember kézmosási és szappanhasználati szokásait mérték fel online szenzorok segítségével. A férfiaknak csak 32 %-a mosott kezet szappannal, a nők közül kétszer annyian: 64 %-uk.

Az illemhely bejáratánál LED-képernyőkön olyan feliratokat vetítettek ki, mint pl.: „A víz nem öli meg a baktériumokat”, majd elemezték az üzenetek viselkedésre gyakorolt hatásait. A legjobbnak a „A maga mellett álló használ szappant?” szöveg bizonyult, melyből látható, miként reagálnak az emberek arra, ha azt hiszik, mások figyelik őket.

A nemek közti eltérés megmutatkozott az üzenetekre adott válaszban is. A nőket az emlékeztető feliratok fogták meg inkább, míg a férfiakat azok, melyek undort keltettek, pl. „Mossa le szappannal, vagy később megeheti.”
Forrás: medipress.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását