2024. március 29. - Auguszta

Jön a sertéspestis?

A FAO arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniót és Kínát is veszélyezteti a Kaukázusból Oroszországba tovább terjedt afrikai sertéspestis (ASF).
2009. október 22. csütörtök 22:23 - HírExtra
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közleménye szerint az emberre veszélytelen sertéspestis az Európai Unióba, Kelet-Európába, a Fekete-tenger melletti országokba terjedhet tovább Oroszországból, és nem kizárható, hogy Közép-Ázsiába és Kínába is eljut. Kínában van a világ a legnagyobb sertésállománya.

Az orosz mezőgazdasági egészségügyi szolgálat (Rosszelhoznadzor) a napokban egy északnyugat-oroszországi sertéstelepen fedezett fel ASF-vírussal fertőzött állatokat. Az illetékes hatóság szerint ide Dél-Oroszországból került a vírus, ahol először szeptember végén mutatták ki a megbetegedést. A FAO közlése szerint a vírus évek óta jelen van Örményországban, Grúziában és Azerbajdzsánban. Most azonban már megjelent Dél-Oroszországban is, ahol eddig 25 esetet jegyeztek fel.

Juan Lubroth, a FAO főállatorvosa azt mondta csütörtökön, hogy az ASF által leginkább veszélyeztetett országok a balti államok, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Románia és Bulgária. Félő azonban, hogy a vírus tovább terjed az Európai Unióba, illetve Oroszország keleti felébe, majd onnan Kínába.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy az orosz mezőgazdasági miniszter elrendelte: valamennyi telepen zárt helységben kell tartani a sertéseket. Egyes szakértői számítások szerint az orosz sertéságazatnak 25-30 milliárd rubel (860 millió dollár-1 milliárd dollár) közvetlen vesztesége keletkezhet a járvány miatt. Az ASF-vírus ellen jelenleg nincs oltóanyag.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását