2024. április 25. - Márk

Lovas Világkupa a Papp László Sportarénában

December 4. és 6. között harmadik alkalommal rendezik meg a Papp László Sportarénában a Lovas Világkupát, melynek két kiemelkedő eseménye hagyományosan a díjugrató és a négyesfogathajtó szakág Vk-fordulója.
2009. október 14. szerda 15:31 - HírExtra
"Ez az esemény jelképezi a lovascsalád nagy összefogását, mivel mind a nyolc szakág képviselői bemutatkoznak a háromnapos rendezvényen. A programot ezúttal is úgy állítottuk össze, hogy ne csak a szakemberek érezzék jól magukat, hanem azok is, akik csak könnyed kikapcsolódásra vágynak" - mondta a szerdai sajtótájékoztatón Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke.

A Lovas Világkupa első, pénteki napjára a szervezők meghirdették az első Nemzeti Gyermek Lovasnapot, melynek apropóján a délelőtti és délutáni programra egyaránt 7-8 ezer általános iskolás gyermeket engednek be ingyen.

Lázár elmondta, hogy 20 kamionnal szállítják a speciális talajt az eseményre, melyre 300 lóval és 150 lakókamionnal érkeznek a fellépők. A tavaly hatalmas közönségsikert aratott Jean-Francois Pignon, a szabadidomítás francia nagymestere idén is eljön Budapestre, hogy bemutassa produkcióját, melyben mindenféle segédeszköz nélkül, szóval irányítja lovait.

Ahogy az előző két alkalommal, úgy idén is számos híres sportoló, énekes és színész próbálja ki a fogathajtást, így többek között Baumgartner Zsolt, Janics Natasa, Cseh László, Kemény Dénes, Mészöly Géza, vagy éppen Stohl András. Minden évben egy-egy lófajta bemutatásának jegyében zajlik az esemény, ezúttal a nóniusz kerül a középpontba.
A magyarok számára leginkább sikerrel kecsegtető fogathajtó Vk-forduló során négy világbajnok mutatja be tudását: a két magyar versenyző, Lázár Zoltán és Dobrovitz József mellett a holland Koos de Ronde és a svájci Werner Ulrich büszkélkedhetett vb-aranyéremmel a hatfős mezőnyben, melyet a tavalyi győztes ausztrál Exell Boyd és a svájci Daniel Würgler tesz teljessé. A sorozatban a nyári Vk-versenyek során a tíz legtöbb pontot elért versenyző vesz részt, Lázár ezúttal csak vendégként indul, mivel ő idén a kecskeméti kettesfogathajtó-vb-re koncentrált. Dobrovitz viszont elmondta, hogy a budapesti állomáson kívül jövő héten Hannoverben, november közepén Stuttgartban, januárban pedig Lipcsében áll rajthoz. A döntőt pedig - reményei szerint az ő részvételével - áprilisban Genfben tartják.

Lázár Vilmos szövetségi elnök, aki hétszeres világbajnok kettesfogathajtásban, az MTI kérdésére elárulta, hogy a 2010-es idényt biztosan kihagyja. A kecskeméti vb után a visszavonulás gondolatával foglalkozó sportvezető hozzátette, ha nyert volna, akkor biztosan befejezi pályafutását, de így most azt tervezi, hogy 2011-ben még utoljára megpróbál győzni a vb-n.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását