2024. április 25. - Márk

Japán Budapesten

Polgár Marianne grafikus kiállításával tiszteleg a Magyar Történelmi Szalon és a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 140., újrafelvételének 50. évfordulója előtt.
2009. október 8. csütörtök 13:15 - HírExtra
László Dávid művelődésszervező a pénteken nyíló tárlatról az MTI-nek elmondta, hogy a japán-magyar jubileumi év alkalmából rendezett események egyike a Krizantémok - Nipponföld mesél című kiállítás. A művészi rajzok remélhetőleg hozzájárulnak ahhoz, hogy hazánkban minél többen megismerjék a távoli ország kincseinek egy részét, valamint a japán emberek mentalitását - fűzte hozzá László Dávid.

Polgár Marianne grafikusművész arról számolt be, hogy noha csak egyszer jutott el a távol-keleti országba, hosszas ottléte alatt valósággal lenyűgözte a japánokból áradó tisztelet és harmónia, valamint a különleges szín- és kifejezésvilág.

A japán motívumokat szitalenyomatokban is felhasználó művész a tárlat címére utalva hozzáfűzte: a 16 szirmú, aranysárga krizantém a japánoknál nem az elmúlás, hanem az életigenlés nemzeti szimbóluma, egyben a nemzeti címerben szereplő uralkodói jelkép is.
A kiállításon több mint 30, "vonalas" és más technikával készített kép látható. Egyebek mellett Japán kedvelt virágai, madarai köszönnek vissza a falakról, de egy szumó- és egy arcképsorozat is közelebb hozza a távoli országot. Polgár Marianne minden rajzán egy-egy japán motívumot is "elrejtett el". A tárlat október 31-ig látogatható a budaörsi művelődési házban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását