2024. március 29. - Auguszta

Génkiütött egérnek jó lenni

Hosszabb és egészségesebb életet kaptak azok az egerek, amelyeknél egy génműködésbe avatkozó kísérleti módszert próbáltak ki brit kutatók, amint azt a Science tudományos folyóirat pénteki számában megjelent tanulmányukban közölték.
2009. október 2. péntek 10:48 - HírExtra
A kutatóknak 20 százalékkal sikerült meghosszabbítaniuk az egerek élettartamát a tápanyagok feldolgozásához és a növekedéshez köthető egyik gén kikapcsolásával.
"Megmutattuk, hogy ez a gén az, amely szabályozza az élettartamot, és meghatározza azt is, mennyire egészségesek az egerek idősebb korukban" - mondta el Dominic Withers, a University College London munkatársa.

A kutatók "génkiütött" egereken kísérleteztek, melyeknél a riboszomális S6 kináz génjének működését leállították. Ezek az egerek ellenállók voltak a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben és csontritkulás is ritkábban fordult elő náluk - emelte ki Withers. Ráadásul jobb volt az egyensúlyérzékük, a koordinációjuk és nagyobb az erejük, valamint kíváncsibbnak tűntek, ami jobb agyműködésre utal.

"Eredményeink azt bizonyítják, hogy az S6K1 befolyásolja az emlősök egészséges élettartamát" - írják tanulmányukban a kutatók.

A kalóriabevitel csökkentésének hatását vizsgáló korábbi kutatások azt mutatták, hogy az emlősök egész élettartamára ki kell terjednie az étrendi megszorításoknak ahhoz, hogy hosszabb életet eredményezzenek. Több kutatóhelyen az S6K1 genetikai útvonalat is tanulmányozzák már, hogy olyan szert fejlesszenek ki, amellyel beavatkozhatnak a folyamatba.

Mivel az emberek sokkal tovább élnek, mint az egerek, szinte lehetetlen vállalkozás a kalóriamegvonás hosszú távú hatását humán próbákban tanulmányozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását