2024. április 20. - Tivadar

Zuschlag-ügy: az MSZP nem támogatta eléggé szervezetét

Az állandó pénzügyi problémával küzdő baloldali politikai ifjúsági szervezet nem kapott elegendő támogatást az MSZP-től, ezért különböző szervezetek közbeiktatásával szereztek pályázati pénzt a működéshez.
2009. október 1. csütörtök 20:16 - HírExtra
"Mivel a Fibisz, nem kapott kiszámítható támogatást az anyapárttól, az MSZP-től, ezért a nehézségeket úgy oldottuk meg, hogy civil szervezetek, alapítványok, egyesületek révén, pontosabban az általuk benyújtott pályázatok útján nyert pénzeszközökből finanszíroztuk a Fibisz működésének egy részét, továbbá egyes rendezvényeit" - vallotta a nyomozati szakban a tanú, amit a bíróság előtt fenntartott.

A tanú beszámolt arról, hogy emlékezete szerint 2003-ban Újhelyi István vagy Zuschlag János felkérte a pályázati pénzekről döntő Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács (DARIT) tagságára, már tisztában volt azzal, hogy a tisztsége kapcsolatban van a "Fibisz finanszírozási problémáinak megoldására hivatott mechanizmussal".

A tanú hangsúlyozta: "Végeredményben azért kért fel engem Újhelyi illetve Zuschlag, hogy biztos pont legyek a tanácsban ennek az érdeknek az érvényesítésére".
Amikor a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek pályázatai a tanács elé kerültek, az elsőrendű vádlott felhívta a tanút és nyomatékosan a pályázatok támogatására kérte.
A tanú tisztában volt azzal, hogy a Zuschlaghoz köthető, a vádiratban szereplő szervezeteknek e pályázatai rendkívül gyenge színvonalúak voltak, mégis támogatta a tanácsban azokat, mert politikusként képzelte el jövőjét, amihez Zuschlag János támogatására számított.

A tanú tudomása szerint a szervezeteket "kizárólag azért működtette Zuschlag János, hogy nevükben pályázatokat nyújtsanak be és általuk pénzügyi forrásokhoz jussanak a Fibisz részére, tényleges tevékenységet nem végeztek".
A tanú a bíróság előtt fenntartotta a nyomozati szakban tett vallomását, mindössze annyival egészítette ki: nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Zuschlaghoz köthető szervezetek mégis végeztek valamilyen tevékenységet, ezzel kapcsolatban azonban csak annyit tudott, hogy pályázatokon indultak.

A per hétfőn Ocsovai Tamás - 2003-ban a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára volt - tanúkihallgatásával folytatódik.
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását