2024. április 26. - Ervin

Gazpromváros épül Szentpétervárott

Európa leghatalmasabb felhőkarcolója épül Szentpétervár központjában. A világörökségi státusszal bíró város építési jogszabályait, a Gazprom minden nehézség nélkül írta felül, hála a cári pompával vetekedő kormányambícióknak.
2009. szeptember 24. csütörtök 18:10 - Tatai Gábor
Dacára annak, hogy Szentpétervár világörökségi státusa forog kockán, szerdán elfogadásra került Európa legnagyobb felhőkarcolójának építési tervezete a Néva partján. A patinás Péter Pál katedrálisnál háromszor magasabb üvegszörnyeteg ellen, szeptember hónap folyamán számtalan alkalommal kelt ki az orosz és a nemzetközi közvélemény, az építtető Gazprom egyik tanácskozásán például csak a rendőrség és a cégóriás biztonsági személyzetének segítségével sikerült rendet tenni. A cári idők tündöklő fővárosának védelmében, a jelenleg hatályban lévő építkezési szabályozás szigorúan száz méter magasságban állapítja meg a maximum épületmagasságot Szentpétervár belterületén. Sokak szerint a törvényi kereteknél négyszerte nagyobb project elfogadtatását egyedül egy olyan Medvegyev-Putyin közeli jelöltnek sikerülhetett nyélbe ütni, mint amilyen a Gazprom is, mely az orosz nemzeti össztermelésnek tíz százalékát adta a tavalyi év során. A még I. Péter által megálmodott városi látványterv gátlástalan felülírása, bizony keresetlen asszociációkat hív életre az orosz vezetés demokratikusnak eladott imázsa és a ˝Nagy˝ cár múlttal rivalizáló attitűdje között.



Fekete Gyöngy Rt.

A torony és a ˝történelmi szükségszerűség˝
Sajátságos írásra bukkantunk az Okhta-center hivatalos weboldalán. A Szentpétervár történelmi hagyatékát boncolgató írás megállapítja, hogy noha a város lakosai pofátlanul meg vannak győződve Nagy Péter cár várostervezési nyűgjeinek betartásáról, a történelem azt bizonyítja, hogy a klasszicizmust vagy az imperial-t is a közvélemény heves nemtetszése előzte meg. „A mi városunk mindig is konzervatív volt” – magyarázza az oldal, majd az érdeklődőknek szánt rövid építésztörténeti ismertető ezzel az önigazsággal zárul: „Mondj, amit akarsz, a legfőbb kritérium a történelem” – ergo az egyetlen dolog, amire Szentpétervár ˝pókhálós˝ látképének szüksége van, az egy 403 méter magas színváltós kukoricacső.
Valentina Matniyenko, Szentpétervár kormányzónője a helyi lakosok, az UNESCO és az ENSZ egyéb kulturális szerveinek együttes tiltakozásának ellenére adott zöld utat, a leginkább méretes kukoricacsutkára emlékeztető angol terveknek (RMJM). A készülő ˝Gazpromváros” hivatalos neve Okhta-center lesz, a komplexum közepéből égbeszökő torony 403 méter magasra lett rajzolva, ha elkészül több mint 100 méterrel fogja túlnőni a Commerzbank frankfurti központját. Az építkezés összesen 3 milliárd dollárjába fog kerülni a Gazpromnak, a cég elsőszámú főhadiszállásnak tervezi a Néva menti Bábelt.

Az UNESCO ez év júliusában figyelmeztette utoljára az oroszokat, melyben kifejezetten felszólították Szentpétervár vezetését, vesse el a brit RMJM terveit, válasszon új design-t amiről jövő februárig még mindig megküldheti a jelentést, ha nem akarja hogy a 306 éves városközpont a 2010-es világörökségi veszélylistára kerüljön. A tetemes presztízsvesztéssel és anyagi vonatkozásokkal járó ˝halálos ítéletet˝ a vezetés talán azért hagyta figyelmen kívül, mivel a Gazprom evezőtatján olyan őshonos szentpétervári nevek húznak, mint a már említett Putyin-Medvegyev duó, vagy éppen a Putyinhoz köztudottan leglojálisabb kormányzónő, Matniyenko. Észak Velencéje egyetlen ágyúlövés nélkül vált a Gazprom martalékává. Nos igen, a kulturális és történelmi megfontolások a szemkötő felőli oldalra estek.

Recessziós gravitáció

A toronynak a tervek szerint öt oldala lesz, a csavart forma elvileg napszaktól függően fogja változtatni a színét. Az RMJM tervezői a munka során elsősorban a project elhelyezkedéséből merítettek inspirációt, jobban mondva egyenesen a Névából, lévén hogy a víz felületén különböző módon megtörő fény más-más jelleget fog kölcsönözni az épültnek reggel, és mást este. Inspiráció éppenséggel jöhetett volna Szentpétervár történelmi konnotációiból, ne adj’ Isten az olaj világpiaci árának tetemes visszaeséséből is, tisztességes és épeszű pályáztatáson így se, úgy se fogattak volna el egy hárommilliárdos és 403 méter magas ötletet 2009-ben, a grandiózus orosz szellemi hagyaték központjában.

Pályáztatás márpedig volt, akármilyen hihetetlennek hangzik is a fent említettek tekintetében. 2006-ban a Thamesbank-os Lord Foster és a másik két világhírű építész, Rarael Viñoly és Kisho Kurokawa rejtélyes módon lemondott a zsűriző testületben betöltött pozíciójáról. Ez év elején az egész komplexum sorsa veszélybe került, miután a városi testület visszamondta egy korábban tett ígéretét, mely szerint az építési költségek 49 (!) százalékát közpénzekből fogja garantálni, lévén hogy a szentpétervári hivatalokat is elérte - végre-valahára - a toronyépítés szempontjából kedvezőtlen világgazdasági állapotok híre. A Gazprom irodistái igen csak helyszűkében lehetnek, mivel a cég vezetője, Alexei Miller bejelentette: a Gazprom az építkezést teljes egészében sajátzsebből állja, és 2012-re az összes üvegpanelnek a helyére kell kerülnie, szállodástul-, irodástul-, koncerttermestül- mindenestül.

A recessziós felhőkarcoló-biznisz tekintetében még megemlíthető, hogy Moszkva éppen tavaly fagyasztotta be a 612 méteresre tervezett Russia Tower projektet, de nem győzi pénzzel a másik ˝Európa legnagyobbjának˝ szánt Federation Tower-t sem, ami 506 méteres magasságával Moszkva üzleti kerületének díszévé válhatott volna. Félkészen viszont szimbólumnak sem utolsó.
Forrás: HírExtra / TIMES Online / ohta-center.ru
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását