2024. április 24. - György

Kik fogják vezetni az LMP-t?

Elkezdődött a Lehet Más a Politika országos kongresszusa, amelyen többek közt a párt alapszabálya is módosul, és az is kiderülhet, hogy ki áll az LMP élére. A HírExtra a helyszínről, percről percre tudósít.
2009. szeptember 20. vasárnap 12:59 - Pasztor Balázs


Schiffer András (38) Az LMP egyik és egyben legnevesebb alapítója és szóvivője, volt Védegylet-tag. Ügyvéd, jogvédő, a Társaság a Szabadságjogokért volt ügyvivője. 2005-ben Sólyom László megválasztását célzó kampány vezetője, volt választmányi tag. Az első, aki igazi politikai beszédet mond. „Olyan pártot biztosan nem akarunk csinálni, ami már van Magyarországon.(...) Az LMP sikere azon fog múlni, hogy be tudjuk-e bizonyítani, hogy létezik-e más politikai kultúra Magyarországon. Hogy az LMP tud-e új irányt szabni Magyarországnak.(...) Rengeteg olyan ember odatette magát az LMP-ért, akiben nincs politikai ambíció. Ha ez tovább tart, akkor az Isten sem ment meg minket attól, hogy parlamenti párt legyünk.”

Sepsi Gergely (44) Programozó, önkormányzati képviselő, aki szabadidejében ifjúsági regényeket fordít és fordított. A magyar demokráciát a saját kutyájához hasonlította, amely vak is, süket is, naponta 2x injekciózni kell és beleesett egy sárral teli gödörbe. „De be kell mennünk érte, legalább 5 százalékig, úgy hogy közbe ne legyünk nyakig sárosak.” Szerinte esetleges megválasztása nem személyének szól, hanem annak az elvnek, amit képvisel.

Simon Gergely (32) vegyész, levegőkémia a szakterülete. Nagyon régóta aktivista, 8 éve a Levegő Munkacsoportnál dolgozik. EP szakértőként dolgozott a környezetvédelmi bizottságban, több száz módosító indítvány elkészítésében vett részt. Ott jött rá, hogy „belülről hetek alatt el lehet azt érni, amiért az ember civilként évekig harcolt”. Szerinte „az LMP határozottan utat mutat abból a párt-posványból, amiben az ország jelenleg van.”

Szabó Rebeka (31) volt választmányi tag, ökológus, saját bevallása szerint csapatjátékos. Munkájából adódóan átlátja a társadalom és természet összefüggéseit, és képes segíteni annak fejlődésében. „Nem társadalmat kell megváltoztatni, hanem a rendszert.” Kiemeli a belső kommunikáció fontosságát, az LMP felelősségét és hosszútávú szerepét.

Szabó Tímea (33) újságíró, amerikai hírügynökségeknek és lapoknak dolgozott, volt parlamenti tudósító is - később a Harvardon tanult jogot. Majd ENSZ megbízásból folytatott kutatásokat, dolgozott pakisztáni és afganisztáni menekülttáborban egyaránt, segített az afganisztáni kormány megalapításban. 2004 és 2008 között a Magyar Helsinki Bizottság Menekült Programának koordinátora. EP listavezető volt az LMP színeiben. Választmányi tagként nagyon fontosnak tartja, hogy ott az alapító-okiratban lefektetett elvek és értékek legyenek képviselve, és továbbra is erre törekszik

Szombati Kristóf (29) szociológus és politológus, Szimpla Kör, majd Védegylet, később LMP tag, a nemzetközi munkacsoport tagja. Eredményként emlegeti azt, hogy az Európai Zöld Párt pár héten belül megfigyelő státuszt ad majd az LMP-nek. A cigánykérdést tűzi zászlajára: szerinte az LMP képes és hajlandó a problémát rendezni. Véleménye szerint a cigányellenes hangulat meg fog változni. „Az LMP-nek akkor van esélye a sikerre, ha okos, bátor, progresszív politikát folytat”.

Tordai Bence (28) szociológus-közgazdász, tíz éve tanít, jelenleg kommunikációs főiskolán, az LMP egyik alapító tagja. Véleménye szerint öt területen képes hozzátenni a választmány munkájához: stratégia, gazdaság, szintézis, belső összehangolás, emberi tényező. Megválasztása esetén lemond a KSH-i munkájáról, hogy több időt tudjon az LMP-re szánni.

Vágó Gábor (25) politológus-közgazdász, agrárszakértő, ifjúsági tanácsadó, konzervatív öko-analista. Egy újfajta gondolkodásmódot képvisel, amely a Társadalomelméleti Kollégium eszméit viszi tovább. Hisz a radikális, erőszakmentes akciókban. Kiemeli az LMP felelősségét, és a párt azon feladatát, hogy példát kell mutatni a fiataloknak.

Várnai László (42) reklámszakember, zuglói civil aktivista - eredetileg keramikus. Ő tervezte az LMP logóját, híres „éles nyelvéről”. Beszédében a hatékonyságot helyezte abszolút előtértbe.

Vay Márton (30) volt Védegylet tag, a zengői NATO lokátor egyik fő ellenzője. Az LMP alapítója, és jelenlegi pénzszerzője. Az ő fejéből pattant ki a parlamentre vetített lézeres LMP-logo ötlete, amely a párt hírnevét megalapozta. Fontosnak tartja a belső egységet és azt, hogy a belső munka ne őrölje fel a párttagokat. „Oda kell figyelni, hogy 2018-ban az LMP biciklijei ott álljanak a Parlament előtt, és ne autókkal járjunk.”

A bemutatkozóbeszédek után kitört az ebédszünet, ami jó egy órán át tombolt. Az étkezést egy bejelentés szakította meg, amiben a 8. kerületi időközi választási kampányra gyűjtötték pénzt: 120 ezer kell hétfőig, vagy az egész kampány veszélybe kerül. A kortesbeszédek hozták a várhatót,sok jelölt más jelöltek mellett korteskedett - Schiffer András például öt másik jelölt mellett is beszélt. A szónoklatok stílusa szabados, humoros, de lényegre törő volt.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását