2024. március 29. - Auguszta

Gundel Takács Gábor sem panaszkodhat

Az MTV-ben sokan keresnek egymillió forint felett. Ám ezekről valamiért hallgat a cég és csupán néhány vezető fizetését tette közzé. A HírExtra hozzájutott a teljes névsorhoz.
2009. szeptember 20. vasárnap 17:40 - HírExtra
Gundel Takács Gábor a közszolgálati tévé műsorvezetőjeként dolgozik, fizetést azonban két helyről is kap. A TV2-vel kötött szerződését nem ismerjük, és valójában nincs is semmi köze hozzá senkinek, hiszen a kereskedelmi tévé a versenyszféra része. Ám az MTV közszolgálati televízió, a pénzét az államtól kapja, így a fizetések is nyilvánosak.

Ugyanakkor az MTV honlapja nem sietett bemutatni, kik mennyit is keresnek pontosan a cégnél. Néhány vezető és a felügyelőbizottság javadalmazását közzétették, de itt meg is állt a tudomány. Az addig rendben van, hogy a szeptember 15-én életbe lépett kormányrendelet nem fogalmaz pontosan (ami a kormányunkra nézve több mint ciki) de a célját attól függetlenül minden hülye meg kell, hogy értse.

Nem a poszt, hanem az összeg a lényeg


Az adófizető állampolgároknak joguk van tudni, hova megy a pénzük. A felháborító végkielégítés ügyek, melyek az utóbbi hónapokban nyilvánosságra kerültek joggal váltottak ki haragot. Ám az indulatokban nem az volt a lényeg, hogy a felső vezetők mennyit keresnek, hanem hogy ki az, aki túlzottan sokat visz haza.

Ezért különösen érdekes az MTV stratégiája, amit a fizetések nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban választott. Hiszen azok fizetése, akikről tudhatunk legalább olyan magas, mint akikét nem mutatták meg. A HírExtra azonban hozzájutott az egymillió feletti havi keresettel rendelkezők listájához.

Gundel

Gundel Takács Gábor
A felmérések alapján az egyik legkedveltebb, legelfogadottabb televíziós személyiség. Igazi „all-round” player azaz minden poszton bevethető játékos. A TV2 és a Magyar Televízió egy kooprodukciós szerződés keretében állapodott meg Gundi szerepléséről, aki a házigazdaként a stúdióban Vincze Ottóval várja majd a nézőket. A tévésnek szenvedélye a sport, a mai napig aktívan focizik.
Rudi Zoltán furcsán sok fizetésével előző anyagunkban foglalkoztunk. De van itt más is. Gundel Takács Gábor például szintén szép summát vihet haza. Havonta 1,8 milliós fizetése az egyik legmagasabb a köztévénél. Mint szerkesztő-műsorvezető csak Szulák Andrea keres nála többet. Gundel e szép összeg mellé havi 100 ezer forintos gépkocsi használati pénzt is kap az adófizetőktől. A húszezer forintos mobilhasználati térítés szinte már el is hanyagolható.

Szeretjük összehasonlítani a külfölddel – főleg a Nyugattal – magunkat. Tény, hogy Gundel fizetése a tizedét sem éri el külföldi kollegáinak. Ilyen alapon nem is sajnálhatjuk tőle ezt az összeget – ha nem közszolga lenne. De az. Magyarországon pedig egy 1,8 millió forintos havi fizetés gyönyörű pénz. Főleg, ha sokat van képernyőn az illető. De nincs. Igaz, az őszi szezon csak most indul, talán többet szerepel majd…

Két lovon

Ami szintén furcsaság, hogy Gundel Takács Gábor a nyár folyamán összeállt a TV2-vel is. Kooprodukciós szerződést kötöttek, ami azt jelenti, hogy ott is dolgozhat: a Bajnokok Ligája közvetítéseket fogja segíteni. Ez viszont már nem a legszebb történet. A kereskedelmi tévé és a közszolgálati teljesen más, nem keverhető. Ha státuszban van egy állami cégnél, és az adófizetők pénzét kapja, akkor neki kutya kötelessége minden erejével ott nyújtania tudása legjavát. A társadalom megbecsülést így lehet ki vívni, és senki nem fog a szívhez kapni a közel kétmilliós fizetésen.

Ám közben eladnia magát egy kereskedelmi tévének – nyilván rendkívül jó pénzért – az már erkölcsi kérdéseket feszeget. Jogilag nincsen összeférhetetlenség a két státusz között, ám morálisan jócskán megkérdőjelezhető a helyzet. Nem focizhat valaki két csapatban úgy, hogy a két csapat versenyhelyzetben van egymással. Az egyik csapat ráadásul az adófizetők pénzén foglalkoztatja az illetőt.

Persze ebben az országban az állam a legbőkezűbb fizetővendég.

Folytatjuk…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Dámmm
2009. szeptember 21. 21:07
Játék határok nélkül...
aser
2009. szeptember 20. 21:11
Az a legmókásabb,hogy mivel legtöbb Állami cég veszteséges,akkor csak minimálbért lehetne fizetni az ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását